Bez konsenzusa o održavanju sjednice Predstavničkog doma

0

SARAJEVO – Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je da na sjednici Kolegijuma nije postignut konsenzus o održavanju druge redovne sjednice ovog doma, odnosno konstituisanja njenih komisija.

“Moj lični stav bio je da je potrebno održati redovnu sjednicu na kojoj bi završili proces konstituisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a to podrazumijeva imenovanje nadležnih komisija”, rekao je Zvizdić novinarima i dodao da nije bilo konsenzusa, s obzirom na to da nisu promijenjeni raniji stavovi, posebno njegovog zamjenika Nebojše Radmanovića.

Zvizdić je, navodeći da je potrebno nastaviti rad na daljem usaglašavanju stavova i stvaranju pretpostavki za održavanje druge redovne sjednice Predstavničkog doma, najavio održavanje sjednice proširenog kolegijuma Predstavničkog doma, najvjerovatnije iduće sedmice.

Kao razlog za održavanje redovne sjednice Predstavničkog doma, na kojoj bi bile imenovane komisije ovog doma, Zvizdić je naveo potrebu usvajanja budžeta institucija BiH, koji je dostavljen u parlamentarnu proceduru, te činjenicu da je ovom trenutku u parlamentu na čekanju čitav niz finansijskih sporazuma za putnu i komunalnu infrastrukturu na teritoriji cijele BiH, ukupne vrijednosti 772 miliona evra.

Zvizdić je zbog toga na Kolegijumu iznio prijedlog da budu formirane samo dvije komisije koje su potrebne za usvajanje budžeta, budući da u suprotnom uskoro treba donijeti novu odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i davanja zelenog svjetla za odobravanje navedenih finansijskih sporazuma, ali to nije prihvaćeno.

On je naveo da su svi klubovi u Predstavničkom domu, izuzev SNSD-a i Srpskog kluba, čiji je šef Nenad Stevandić, dostavili svoje prijedloge za članove komisija, a bez čijeg formiranja nije moguć dalji rad ovog doma.

Apelujući na što skorije formiranje Savjeta ministara, Zvizdić je rekao da će nastaviti da insistira na završetku procesa imenovanja komisija kako bi bio otkočen rad Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, suma ugovora koji čekaju na odobrenje u Parlamentarnoj skupštini uskoro će dostići milijardu evra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime