Dvojicu migranata zbog potencijalne prijetnje protjeruju iz BiH

0

SARAJEVO – Dvojica od petorice migranata koji su zadržani u februaru zbog sumnje da predstavljaju potencijalnu prijetnju zbog veza s terorističkim organizacijama, a koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine biće protjerani, javio je BIRN.

Nakon višemjesečne istrage koju je Služba za poslove sa strancima provela zajedno sa međunarodnim i domaćim sigurnosnim agencijama, odlučeno je da se dvojica migranata protjeraju u Srbiju, potvrdio je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

“Dvojica za koju je ustanovljeno da su potencijalna prijetnja za BiH biće isporučena u Srbiju, gdje su prije ulaska u BiH posljednji put registrovani. S nadležnim institucijama u Srbiji već je postignut dogovor o njihovom isporučenju, jer prema evidenciji agencija i institucija u Srbiji, oni nisu prijetnja za ovu zemlju”, kazao je Ujić.

Svih pet migranata od dana evidentiranja u februaru ove godine smješteno je pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Proces provjere informacija, prema Ujiću, bio je jako težak, a predmeti u vezi s ovim migrantima privode se kraju.

“Dugotrajan je to proces, jer mi ne možemo djelovati sami. Tu su uključene, osim međunarodnih i naših sigurnosnih agencija, i same države porijekla spomenutih migranata. Pošto neki od njih dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja, dugo se čeka na provjere kada mi pošaljemo biometrijske podatke”, pojasnio je Ujić.

Služba za poslove sa strancima evidentirala je i pod kontrolu stavila pet osoba koje se dovode u vezu s terorizmom a nalazile su se među migrantima u BiH još sredinom februara ove godine. Riječ je o osobama porijeklom iz Avganistana koje su u prva dva mjeseca ove godine pronađene na području Bihaća i Sarajeva.

Osim dvojice migranata koji će biti prebačeni u Srbiju, za preostalu trojicu još nije donesena odluka o eventualnom udaljavanju s teritorije BiH.

“Postoji mogućnost da i oni budu udaljeni iz BiH, ali mi možemo donijeti i odluku da im se, i ako ostanu u BiH, ograniči kretanje, odnosno izreknu blaže mjere zabrane”, rekao je Ujić.

Do sada je u BiH, prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, registrovan ulazak 43.000 migranata u Bosni i Hercegovini. Odluka o protjerivanju dvojice migranata prva je takve vrste u BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime