Počinje Evropska sedmica mobilnosti: Pogledajte raspored dešavanja

0

BANJALUKA – “Krećimo se zajedno”, slogan je ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti, koju će i ove godine Banja Luka obilježiti brojnim aktivnostima. Ovogodišnja kampanja sa temom “Sigurno pješačenje i vožnja bicikla” traje od danas do nedjelje.

Gradonačelnik Igor Radojičić, na današnjoj konferenciji za novinare organizovanoj povodom početka Evropske sedmice mobilnosti, kazao je da su koncept i ideja Sedmice mobilnosti promocija zdravog života, pješačenja, biciklizima i što manje motornog saobraćaja.

“Kao jedan od vida promocije, Grad Banja Luka je pokrenuo “BL-bajk”, automatski sistem iznajmljivanja bicikala. Gradimo biciklističke staze tamo gdje je to moguće. Upravo Istočni tranzit, koji danas otvaramo, imaće pješačke i biciklističke staze tako da ćemo dobiti jednu gotovo neprekinutu biciklističku stazu od lijeve obale novog mosta u Obilićevu pa sve do Trapista”, kazao je Radojičić.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović naglasio je da je Banja Luka prošle godine dobila prestižnu evropsku nagradu za unapređenje urbane mobilnosti CIVITAS, kao grad koji je uradio maksimalno svoju transformaciju na području urbane mobilnosti.

“Priznanje koje smo dobili predstavlja jednu potvrdu da smo na pravom putu i aktivnosti koje smo provodili da su prave, te ih nastavljamo i tokom ove godine”, rekao je Davidović.

Govoreći o događajima predviđenim za ovu sedmicu, naveo je da će između ostalog, biti obustavljen saobraćaja u Ulici kralja Petra I Karađorđevića od 18 do 21 čas.

“Umjesto automobila, u tom vremenu glavna centralna ulica postaće mjesto za šetnju, igru, vožnju rolera i trotineta”, istakao je Davidović.

Tokom Evropske sedmice mobilnosti, grad će dobiti i nove parkinge za bicikle (17. septembar), te nove pristupne rampe na saobraćajnicama za lica sa invaliditetom.

Od drugih dešavanja izdvajamo i formiranje saobraćajnog poligona na Trgu Krajine, na kojem će tokom cijele sedmice mobilnosti biti organizovana obuka najmlađih učesnika u saobraćaju, uz takmičenje i prigodne nagrade.

Projekcije filmova o održivom saobraćaju u gradu, biće održane 18. septembra u Domu omladine, sa početkom u 18 časova.

Svoju dobru praksu iz održivog transporta, Banja Luka će podijeliti sa predstavnicima lokalnih zajednica iz BiH na radionici 19 septembra u organizaciji Saveza opština i gradova RS.

Neke od sugrađana koji u petak, 20. septembra, odluče da na posao idu pješke ili biciklom, volonteri će obradovati prigodnim poklonima.

LETAK

Za subotu, 21. septembar, planirano je pješačenje na Banj brdo i piknik za sve učesnike. Takođe, taj dan panoramski mini bus voziće besplatno na omiljeno izletište Banjalučana.

“Evropska sedmica mobilnosti” završava se 22.septembra, obilježavanjem “Dana bez automobila”. Za taj dan, planirano je više događaja u centralnoj gradskoj zoni, koja će biti zatvorena za saobraćaj od 11 do 14 časova. Jedan od događaja jeste biciklijada, za koju registracija počinje u 11 časova na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti RS, a start je u 12 časova. Nakon biciklijade, biće održana tombola sa prigodnim poklonima. Grad će, tog dana, i svim registrovanim članovima „Bajk šering“ sistema obezbjediti od 11 do 14 časova besplatno korištenje bicikla.

Od 2002. godine Evropska sedmica mobilnosti traži način da utiče na pitanja mobilnosti i urbanog transporta, kao i da poboljša javno zdravlje ljudi i kvalitet života. Kampanja učesnicima daje mogućnost da istraže ulogu gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim riješenjima pri suočavanju sa urbanim izazovima kao što je zagađenje vazduha.

U ovogodišnjoj akciji, učestvuje preko 2.800 gradova iz 48 zemalja.

Uz službe Grada, u organizaciji ovih događaja u Banjoj Luci učestvuju i Savez opština i gradova RS, njemački GIZ, Auto-moto savez RS, Centar za životnu sredinu i Udruženje “Banjalučka kritična masa”, a sponzori su: “Delta planet”, “Vivia”, “Vitaminka” i “Tropic”.
Besplatne godišnje karte za “BL bajk”

Grad će, povodom Evropske sedmice mobilnosti, pokloniti sugrađanima deset godišnjih kartica za “BL bajk”.

Ova akcija je organizovana u namjeri da se popularizuje biciklistički saobraćaj i promoviše zdrav život, a svi detalji u vezi sa učešćem biće objavljeni danas, 16.septembra u 13 časova na fejsbuk stranici Grada (@gubanjaluka).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime