Mišić: Vlada se mora obavezati da će plate u Srpskoj rasti

0

BANJALUKA – Savez sindikata RS ima neoborive argumente za neophodnost donošenja okvirnog trogodišnjeg dokumenta, kojim bi Vlada Srpske precizirala i obavezala se da će plate u RS rasti, prenosi Srpskainfo.

To kaže predsjednica ovog saveza Ranka Mišić, koja naglašava da, u ovom periodu, nijedna plata ne bi mogla da raste ispod deset odsto.

– Takođe, stvorili bi se uslovi da zarade mogu da rasti i više, u zavisnosti od kapacietat i finansijske mogućnosti preduzeća. Moramo težiti ka tome da postignemo situaciju u kojoj će radnici znati da će doći do povećanja plata – poručuje Mišićeva i naglašava da rastrećenje rada u ranijem periodu nije značilo i povećanje plata.

– U posljednjih deset godina, iz budžeta su direktno u podsticaj realnoim sekttoru otišle stotine miliona KM, ali se to nije pojavilo kao povećanje plata ni u jednom procentu. Naime, na nivou godine plata nije rasla ni 12 KM. BDP je na godišnjem nivou rastao za preko 11 odsto, a plata ni za dva odsto – kaže Mišićeva.

Prema njenim riječima, socijalni dijalog u RS je u krizi, jer je  poslodavcima nevažno pregovaranje o povećanju plata.

– A primanja skoro dvije trećine radnika u privatnom i dijela zaposlenih u javnom sektoru ni približno nisu na nivou prosječne plate. To je jedan od osnovnih razloga zašto naši radnici odlaze u inostranstvo. S druge strane, nepostojanje kolektivnog ugovora onemogućava kontrolu isplate zarada. Zato se dešava da su u jednom preduzeću svi prijavljeni na 450 KM, a najvažnije je da su uplaćeni porezi i doprinosi. Iako ovakva praksa ugrožava i fondove, kontrolni organi nemaju alata da reaguju – ističe Mišićeva.

Posebnim problemom smatra i to što u različitim zakonima u RS postoji čak 15 termina koji se tiču zarade radnika.

– To stvara jednu veliku zbrka, koja daje mogućnost manipulacije. Zato moramo razgovarati o ovom složenom pitanju, da se zna ispod čega se ne može ići, a da se ne ograničavaju oni koji mogu da daju više – poručuje Mišićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime