Zeman: Pokrenuću inicijativu da Češka poništi priznanje Kosova

0

PRAG – Češki predsjednik Miloš Zeman rekao je da će iznijeti prijedlog predstavnicima vlasti Češke da bude povučeno priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Zeman je na konferenciji za novinare, poslije sastanka Višegradske grupe u Pragu, kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio da će, kada je riječ o njegovoj /Zemanovoj/ inicijativi da zvanični Prag poništi odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, pokušati da ubijedi svoje kolege.

“Rekao sam da ću na prvom sastanku sa predstavnicima vlasti Češke koji se bave ustavnim pitanjima iznijeti prijedlog o povlačenju priznanja. Mi smo demokratska zemlja, mogu biti nadglasan, ali o poništavanju priznanja Kosova pokušaću da ubijedim svoje kolege”, rekao je Zeman.

On je dodao da bi volio da i drugi imaju slično mišljenje, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je rekao da ne može da se miješa u unutrašnja pitanja bilo koje zemlje, pa ni u odluku o eventualnoj promjeni stava o pitanju statusa takozvanog Kosova.

On je dodao da je prenio članovima Višegradske grupe da je kompromisno rješenje za Kosovo i Metohiju jedini mogući put za budućnost cijelog zapadnog Balkana.

Vučić je istakao da je zahvalan Zemanu za podršku i stavove o pitanju Kosova i Metohije.

“Danas sam govorio o našoj politici prema Kosovu i o problemima sa kojima se suočavamo. Ponovio sam stav Srbije da je kompromisno rešenje jedini mogući put za budućnost celog zapadnog Balkana i u EU, ali i za bolje odnose između ljudi koji žive na zapadnom Balkanu”, rekao je Vučić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime