Čubrilović i Kavalek potpisali Memorandum o razumijevanju

0

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i šef Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Bosni i Hercegovini, ambasadorka Кetlin Кavalek, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju između Narodne skupštine Republike Srpske i OEBS u BiH.

Memorandum formalizuje dogovor o “Projektu demokratskog upravljanja” čija realizacija počinje danas, a trajaće do 2022. godine, uz finansijsku podršku OEBS.

Projekat se odnosi na jačanje komunikacije NSRS sa građanima i javnošću i njihovo uključivanje u donošenje odluka, poboljšanje efikasnosti i transparentnosti zakonovavnih procesa, izrade i donošenja zakona, jačanje efikasnosti radnih tijela, Službe Narodne skupštine i modernizovanje njenog rana, te saradnju parlamenta Republike Srpske sa parlamentima u BiH, regiji i zemljama Evropske unije radi jačanja dijaloga i unapređenja zakonodavnog rada.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović na sastanku sa šefom Misije OEBS-a u BiH ambasadorkom Кetlin Кavalek zahvalio se OEBS na uspješnoj saradnji i podršci u radu i unapređenju kapaciteta Narodne skupštine Republike Srpske, istakavši da je cilj potpisanog Memoranduma da se ta saradnja intenzivira i još više konkretizuje.

Politička situacija u Srpskoj i BiH

Na sastanku je bilo riječi o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Istaknuto je da je neophodno što prije formirati Savjet ministara BiH i sprovesti izbornu volju građana.

Predsjednik Čubrilović je mišljenja da bi neizostavno trebalo mijenjati Izborni zakon BiH i predvidjeti da, ukoliko se, u određenom roku, ne formira vlasti u skladu sa rezultatima izbora, da se, u tom slučaju, obavezno raspisuju novi opšti izbori.

Grub način

Predsjednik Čubrilović je istakao da je neformiranjem zajedničkih organa vlasti na nivou Bosine i Hercegovine, u skladu sa zakonom, na veoma grub način, poništena volja građana i narušeni osnovni demokratski principi.

Sastanku su prisustvovali generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Zgonjanin i Dmitri Jordanidi, šef Terenske kancelarije OEBS u Banjaluci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime