SASTANAK SDS – PDP: Ako bude hemije, sarađivaćemo sa DNS

0

BANJALUKA – Delegacije SDS i PDP, predvođene predsjednicima stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, održale su radni sastanak u Banjaluci.

Šarović je izjavio da se radi o razgovoru dvije partnerske stranke i da će biti nastavljen ovakav rad, da će razgovora biti i sa drugim strankama koje su zainteresovane.

– Danas smo fokus stavili na izborno zakonodavstvo, rad javnih servisa, posebnu sjednica NSRS koja se očekuje i odblokiranje PSBiH. Kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, obje stranke imaju spremne prijedloge s ciljem da se vrati povjerenje u izborni proces – kaže Šarović.

On je dodao da RTRS ima posebno mjesto u društvu i da ima obavezu da bude nezavistan od vlade i bilo kog drugog organa.

– Mi mislimo da javni servis RS to nije. Daćemo svoj prijedlog kako da javni servis ostvari svoju ulogu. Takođe, pripremićemo se za posebnu sjednicu NSRS. Smatramo da u pripremi te sjednice treba da učestvuju sve parlamentarne stranke u Srpskoj – kaže Šarović.

Govoreći o formiranju Savjeta ministara, Šarović je ponovio da Savjet ministara ne formira onaj ko sebe smatra legitimnim, već onaj ko sakupi koaliciju od 22 poslanika.

– Mi smo aktivni u tom procesu, ali ne želimo da prejudiciramo. Postojeća trojka pokušava da ANP smanji na 25 strana, da bi se ugodilo SNSD i da bi se narodu reklo da to nije ANP. Ali i taj dokument bi nas vodio u NATO. Međutim, naš prvi zadatak je da odblokiramo rad Predstavničkog doma BiH sa onima sa kojima imamo 22 poslanika. Ako do toga dođe, ta većina će imati i entitetsku većinu. Ne želim da pominjem bilo koju političku opciju – rekao je Šarović. Na pitanje da li će pozvati DNS da im se priključi, Šarović je rekao da je razgovarano sa Pavićem.

– Ako bude hemije za saradnju, ta stranka je dobrodošla. Oni sada imaju svoje probleme i brige. Koju god odluku da donesu, to je korektno – kaže Šarović.

Borenović je naglasio potrebu izmjene Izbornog zakona.

– Ako ovakav zakon ostane, svi budući izbori biće obesmišljeni. Imamo tekst prijedloga koji je spreman da ide u proceduru. Bitno je da rezultat izbora bude odraz volje glasača – kaže Borenivič. On je dodao da su izrazito nezadovoljni radom RTRS i da će predložiti kako da javni servis postane “nezavisan”.

Borenović je rekao da je na proteklim izborima za liste ove dvije partije glasalo 250.000 građana, a za liste SNSD 260.000 glasača.

– To znači da imamo legitimitet da tražimo da se Parlament BiH odblokira, da se projekti koji stoje realizuju. Milijarda se odnosi na RS, poput projekta obilaznice oko Doboja. Dakle, oni bojkotuju Parlament, a ne bojkotuju svoje privilegije. Zato ćemo sve učiniti da odblokiramo rad institucija. Nas fotelje ne interesuju nego rješenja od kojih će korist imati građani – rekao je Borenović i naglasio da ove dvije stranke ostaju opozicija u RS.

– U prvom kvartalu ove godine, u RS je umrlo duplo više ljudi nego što se rodilo. To je prvi put u istoriji. Ova zemlja se prazni – kaže Borenović.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime