DNS definisao koje će funkcije tražiti od SNSD-a

0

BANJALUKA – Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić održao je sastanak sa najbližim saradnicima, na kojem je bilo riječi o tome šta će ova stranka tražiti od SNSD-a kako bi koalicija opstala i nastavila dalje funkcionisanje, saznaje portal Opcija.net.

Iako je javnost u prvi mah stekla utisak da DNS smiruje tenzije i da je spreman za nastavak saradnje, to uopšte nije tako, ističu dobro obaviješteni izvori iz te stranke. Zahtjevi prema SNSD-u su vrlo ozbiljni, a platforma DNS-a mogla bi se uporediti sa čuvenom parolom iz ranijih vremena: “Budimo realni, zahtjevajmo nemoguće”, saznaje portal u vrhu DNS-a.

– Precizno je razrađeno koje će se funkcije tražiti i neće biti odstupanja. Prva pozicija koju će tražiti DNS jeste predsjednik Narodne skuštine RS, a ukoliko SNSD ne može da ispuni ovaj zahtjev, kao alternativa se traži mjesto ministra transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH – kažu sagovornici iz ove stranke.

U DNS-u kruži i interna šala da će, bez obzira na to ko će formirati novi Savjet ministara BiH, ministar transporta i komunikacija biti iz DNS-a. U Vladi RS, DNS takođe ima svoje zahtjeve, a to je da imaju tri ministra.

– Što se tiče resora, DNS traži mjesto ministra privrede i preduzetništva RS, jer smatraju da za tu poziciju imaju najjače kadrove. Ukoliko im to ne može pripasti, kao alternativu traže mjesto ministra prosvjete i kulture, gdje takođe smatraju da imaju najbolje kadrove. U javnim preduzećima, DNS je takođe utvrdio svoje zahtjeve, a to su, prije svega, “Vode Srpske”. Alternativa je “Elektro Bijeljina”, jer DNS smatra da je posebno oslabljen u bijeljinskoj izbornoj jedinici – ističu izvori iz Demokratskog narodnog saveza.

Pored toga, DNS će tražiti i jedno šumsko gazdinstvo u RS. Prijedlog je ŠG “Banjaluka”, jer stranka u banjalučkoj izbornoj jedinici nema mnogo pozicija. Takođe, u DNS-u traže da u raspodjelu unutar vladajuće koalicije idu i poslovnice Fonda PIO i Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko–pravne poslove.

(opcija.net)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime