Kamp Vučjak će u narednim danima biti zatvoren, migranti sele na tri lokacije

0

BIHAĆ – Kamp “Vučjak” kod Bihaća biće zatvoren u narednih sedam dana, a ova odluka donesena je nakon konstantnih pritisaka međunarodne zajednice, piše portal “Kliks”.

Blizu 800 migranata koji trenutno borave u “Vučjaku” biće raspoređeno u postojeće prihvatne centre, do formiranja novog i adekvatnog objekta za smještaj migranata.

Najveći dio će se useliti u “Biru” na području Bihaća i “Miral” u Velikoj Kladuši, a određeni broj migranata, za koje se očekuje da neće biti mjesta u navedena dva prihvatna centra, biće prebačen u “Ušivak” na području Hadžića kod Sarajeva, navodi portal.

Prema istom izvoru, to potvrđuju pripreme koje se odvijaju za zatvaranje “Vučjaka”, ali i molba koju je Međunarodnoj organizaciji za migracije /IOM/ uputio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

“Kao što znate, u toku je rješavanje pitanja izmještanja migranata iz privremenih prihvatnih centara – objekata koji su privatno vlasništvo u objekte koji su u vlasništvu BiH. Kako je za rješavanje ovog važnog pitanja neophodno izvjesno vrijeme, molimo Vas da produžite ugovore o zakupu objekata `Sedre`, `Bire` i `Mirala` do konačnog rješavanja izloženog problema”, naveo je Mektić u molbi šefu IOM Misije u BiH Peteru van der Overartu.

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona na ulicama Bihaća sprovode pojačane mjere bezbjednosti nakon sastanka sa predsjednicima mjesnih zajednica i operativne grupe.

Policijske patrole se nalaze na pravcima kretanja migranata zbog većeg priliva ovih dana, navodi “Kliks”.

Jedna lokacija je Jablanska ulica koja se nalazi odmah pored kampa “Bira”. Te patrole su bile i prije, ali su pojačane i učestalije da bi se građani osjećali bezbjednije.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća data je saglasnost za lokaciju Lipa kao jedinu u vlasništvu Grada Bihaća za formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime