Košarac: Kapitulacija SDS-a i PDP-a

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je Srni da inicijativa Kluba poslanika SDS-a i PDP-a da Predstavnički dom odlučuje o članstvu u komisijama predstavlja kapitulaciju te dvije stranke prema politikama Bošnjaka.

Košarac je naglasio da argumentovano tvrdi da je ovo kapitulacija SDS-a i PDP-a s obzirom na činjenicu da je ova inicijativa bošnjačka potreba da se onemogući političko predstavljanje Republike Srpske u skladu sa izbornim rezultatom.

“Ovo je velika opasnost, jer kada se otvori procedura izmjene Poslovnika, vrlo lako može se desiti da se, zbog bošnjačkih potreba, pokušaju nametati i neka druga rješenja koja, očigledno, nisu u skladu ni sa Ustavom ni sa, prije svega, našim bazičnim potrebama iz Republike Srpske”, upozorio je Košarac.

On je ocijenio da SDS i PDP na ovakav način daju snažnu političku podršku SDA koja očigledno želi da nameće rješenja Republici Srpskoj.

“Na ovaj način se derogira ustavni kapacitet Republike Srpske i to je zabrinjavajuće. U Ustavu i Poslovniku Predstavničkog doma veoma jasno i precizno je definisano da jednu trećinu u tim tijelima treba da čine izabrani predstavnici iz Republike Srpske, a na ovaj način će se ući u takvu vrstu izbora da će Bošnjaci birati Srbe, umjesto da Srbi iz Republike Srpske jasno iznesu stav o toj jednoj trećini”, pojasnio je Košarac.

On je rekao da sve to, sa jedne strane, rade Mirko Šarović i Branislav Borenović, odnosno SDS i PDP, a sa druge, što je posebno jasno, SDA i bošnjačka politika.

“Najavu ovakvih poteza čuli smo od šefa Kluba poslanika SDA Adila Osmanovića na prošloj sjednici Kolegijuma. Nakon 15 dana, kao izvođači radova, pojavljaju se Šarović i Borenović. To dovoljno govori o onome o čemu smo već više puta govorili a to je njihova potreba da budu izbor Bakira Izetbegovića, što jeste njihovo legitimno pravo, i da se zadrže u svojim foteljama”, istakao je Košarac.

On je naglasio da je ova inicijativa upućena na legitiman način, ali je pogrešna i štetna po interese Republike Srpske.

“I sve takve inicijative koje budu proizvod političkih odnosa SDA, SDS-a i PDP-a sigurno će nanositi samo štetu Republici Srpskoj. Mi ćemo, svakako, u skladu sa našim mogućnostima raditi na tome da se ne umanji ustavni kapacitet Republike Srpske, da njeni politički predstavnici koji imaju legitimitet u izbornom procesu zastupaju interese Republike i njenih institucije, a ne potrebe bošnjačke politike i međunarodne zajednice”, poručio je Košarac.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime