Dodik pred poslanicima žestoko branio Srpsku

0

BANJALUKA – Srpski čan Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, izjavio je da je ovo nastavak zasjedanja iz 2016. na kome je donesena Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS, prenosi portal Srpskainfo.com.

– Ova sjednica nije prebrojavanje onih koji vole RS, nego odbrana RS, njenih prava. Sve partije su vjerovale da će učiniti dobro svom narodu glasajući za neke reforme, jer im je rečeno da će se to kasnije moći mijenjati u PS BiH. Sve vrijeme, OHR je iznova nametao rješenje koje je nazivao kompromisom. Sada znamo da je to laž na štetu Srba i RS. Neki procesi su se dešavali i zbog kratkovidosti onih koji su tada bili na vlasti, bez obzira u kojoj su partiji. Zato je vrijeme da se podvuče crta, da vidimo gdje smo 25 godina nakon Dejtona. Pitam sve vas da li su sve reforme i zakoni koji su nametani, donijeli boljitak  BiH – upitao je Dodik.

Kao primjer je naveo “namatenje” zakona o pravosuđu BiH, a za javnu upravu BiH je rekao da sa 22.000 zaposlenih jednaka upravi bivše Jugoslavije.

– Sve to je RS dodatno razvlašćivalo, a BiH udaljavalo od dejtonske strukture. U BiH ne žive bolje ni Srbi, ni Bošnjaci ni Hrvati. Žive dobro samo stranci. Bošnjaci se ne bune protiv takvih reformi jer su one centralizovale BiH, onako kako oni svoje želje nisu uspjeli da ispune u ratu i u Dejtonu – rekao je Dodik.

On je dodao da je Srpska nastala prije Dejtona i sve one koji tvrde suprotno pozvao je da odgovore na pitanje kako je nešto što je tek nastalo Dejtonom moglo da potpiše taj isti sporazum.

-Srpska je nastala u miru i morala je da se brani u ratu. Sve što nije preneseno na nivo BiH u skladu s ustavom, to je oteto. Sve je rađeno silom bespravnih bonskih ovlaštenja. Da li su naša glasanja u PS BiH legalizovale nametnute odluke visokih predstavnika? Znamo da nisu i sada je došlo vrijeme da o tome raspravljamo – izričit je Dodik.

Da je Dejton proveden onako kako je napisan, Dodik smatra da bi BiH danas bila stabilnija, sa mnogo manje sukoba.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime