Preminula Mani Gotovac

0

ZAGREB – U 80. godini života preminula je Mani Gotovac, najpoznatija hrvatska teatrologinja, javljaju hrvatski mediji.

Gotovac je bila prva intendantica u istoriji hrvatskog glumišta.

Juče je napunila 80 godina, a rođendan je dočekala u bolnici.

Mani Gotovac rođena je 12. novembra 1939. godine u Splitu kao Julija Birimiša. Osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju završila je u Splitu. U Zagrebu je na Filozofskom fakultetu diplomirala korporativnu književnost i teatrologiju. U studentskim danima se bavila novinarstvom, a pozorišne kritike i kasnije je objavljivala u brojnim časopisima i nedeljnicima.

Od 1985. do 1992. bila je predsjednica Društva kritičara i teatrologa Hrvatske. Radila je i kao urednica u Dramskom programu Hrvatskog radija. Bila je članica brojnih stručnih žirija hrvatskih i međunarodnih festivala. Na mnogim predstavama koje su izvođene na Splitskom ljetu, Dubrovačkim ljetnim igrama te u mnogim hrvatskim pozorištima radila je kao dramaturginja, umjetnička savjetnica, saradnica i koautorka. Kroz svoju bogatu pozorišnu karijeru bila je mnogo puta direktorica, voditeljka, selektorka i prva intendantica u istoriji hrvatskog pozorišta, piše portal Biografija.

Mani Gotovac je 1997. odlikovana redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Nagradu za životno djelo dobila je 2016. od Elle Style Awards. Kao najčitanija spisateljica u Istarskoj županiji nagrađena je nagradom BOOKtiga 2017. za roman “Snebivaš me”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime