Vrijeme je za remont bh. fudbala

0

BANJALUKA – Akcija SIPA koja je usmjerena na osobe koje su osumnjičene za namještanje fudbalskih utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije BiH još jedan je dokaz koliko je bh. fudbalu u cjelini potreban temeljan remont, a naročito u onom dijelu koji čini sudijska organizacija.

Ne tako davno bh. fudbal je bio u ćorsokaku i klinički mrtav, ali su se desile određene promjene u posljednjih desetak godina. Ima tu pregršt pozitivnih stvari, ali i dalje nedopustivo mnogo anomalija koje se vuku, a koje su i dalje neriješene.

Namještanje zbog dobiti na kladionici ili po sistemu tri za tri (ja tebi tri boda ove sezone, a ti meni kada mi bude trebalo za Evropu ili opstanak), podmićene sudije i delegiranje istih za određene utakmice, zatvaranje šampionata uz popriličnu svotu keša… sve su ovo retrogradne stvari koje se vežu za bh. fudbal i sa kojima niko neće da se uhvati u koštac.

Nije nikakva tajna da se mnogi rezultati u domaćem fudbalskom takmičenju znaju unaprijed, a bilo je i godina kada se praktično znalo ko će biti šampion, a da sezona nije bila ni blizu svog kraja.

Sudije i njihova organizacija, pokazao je to i ovaj posljednji slučaj, čini se, njegov je dio koji je najpodložniji kvarenju i pod hitno mora biti očišćen, a što je najvažnije, redovno i detaljno kontrolisan.

I ostale komisije i organi Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH trebalo bi da prođu detaljnu reviziju kako bi se bh. fudbal jednom za sva vremena riješio negativnog balasta i opravdao naziv ozbiljne sportske institucije.

Sve dok se i najmanji i najskriveniji kutak fudbalskog sistema u BiH detaljno ne prečešlja i konačno uspostavi normalan sistem vrijednosti, biće zalud i nova zgrada Saveza, trening centar, tereni i reflektori, planovi i programi razvoja…

Sve to će pasti u drugi plan ako i dalje prva asocijacija na bh. fudbal budu namještaljke, loše i kupljene sudije, nadglasavanje po nacionalnom ključu, loši tereni i još lošiji fudbal…

(Autor: Goran Karać, Nezavisne.com)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime