“Srbi moraju na dejtonskim osnovama graditi budućnost”

0

BANJALUKA – Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je da je Republika Srpska kao administrativna, teritorijalna i politička cjelina jedina novina poslije Drugog svjetskog rata na evropskom kontinentu i u raspadnutoj Jugoslaviji, što govori kolika je težina Dejtonskog mirovnog sporazuma za srpski narod u BiH, a posebno za Srbe koji žive u Srpskoj.

“Ljudi koji su u to vrijeme političkim i vojnim sredstvima izvojevali ovo što danas imamo napravili su temelje na kojima treba treba da se nadograđujemo s ciljem prosperiteta, boljeg života za sve ljude, a prije svega mira sa narodima sa kojima smo do prije 24 godine bili u teškom krvavom konfliktu”, rekao je Čavić povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da Srbi moraju na dejtonskim osnovama graditi budućnost i održavati ovo što imaju, bez kompromisa sa bilo kim iz svijeta i bilo kakvim uticajem.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum je najuspješniji mirovni sporazum u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata.

“Kolika je njegova težina mogu reći iz ugla nas Srba kao konstitutivnog naroda i Republike Sroske kao sastavnog dijela BiH kojoj je dala međudržavni suverenitet pristankom da postane entitet u okviru BiH. Nas je ovdje održalo to mirovno rješenje i mi na toj osnovi treba da gradimo budućnost našeg naroda i Republike Srpske”, naveo je Čavić.

On je dodao da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bilo manje ili više međunarodnih pritisaka i nasrtaja na atribute Republike Srpske, ali su ipak sačuvane njene temeljne vrijednosti.

“Ništa se nije promijenilo kada je riječ o odnosu prema Republici Srpskoj unutar BiH. Za sve Srbe, i političke predstavnike i narod, Srpska je kao dejtonska tvorevina međunarodno priznata u okviru BiH. Nažalost, političi predstavnici Bošnjaka i Hrvata i dobar dio tih naroda Republiku Srpsku doživljavaju kao međunarodno stečenu nepravdu i stalno čine sve da joj naude, da je bude što manje, a najviše žele da je ne bude nikako”, naglasio je Čavić.

On je dodao da su te politike i nastojanja udarac u mirovna rješenja.

Prema njegovim riječima, zaključci sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na neki način su podvlačenje crte jer se pokazalo da je međunarodni intervencionizam u BiH prisutan 24 godine od uspostavljanja mira, a bio je najintenzivniji u prvoj deceniji poslije završetka rata.

“To nije prestalo kao pritajena politička želja, prije svega, bošnjačkih, ali i hrvatskih političkih predstavnika, da se na taj način instrumentalizuje međunarodni faktor u ovoj zemlji. I u perspektivi će u političkim odlukama biti ključan odnos prema Dejtonskom sporazumu. Ta bitka nije prestala, niti će prestajati”, ocijenio je Čavić.

Čavić je rekao i da Republika Srpska treba istrajavati na tome da, kada bude otvoreno pitanje potpunog pristupanja, BiH uđe u EU sa Srpskom kao sastavnim dijelom i svim njenim pripadajućim nadležnostima koje su tipične za ovako decentralizovane zemlje, a posebno one koje su mirovnim rješenjem izašle iz ratnog konflikta.

Danas se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime