Oluja hara Grčkom: Odronila se čitava brda, ima i mrtvih

0

ATINA – Od prošle nedjelje Grčka se suočava s jakim nevremenom. Nivo mora je znatno porastao, pa su poplavljeni i autoputevi. Poginulo je dvoje turista.

Veoma jako olujno nevrijeme s obilnom kišom i vjetrom snage osam Bofora (veće od 70 kilometara na čas) izazvalo je poplave i odrone u Grčkoj.

Dvojica turista su se udavila kada se usidrena jedrilica u kojoj su noćili, prevrnula i potonula u jednoj luci kod Patre, na zapadu.

Oluja je u kopnenom dijelu središnje Grčke – od grada Katerinija, do Peloponeza, pokrenula klizišta i izazvala poplave, posebno u Kineti, primorskom ljetovalištu kod Atine, gdje se odronilo čitavo brdo koje je ogoljelo 2018. godine od šumskog požara.

Autoput koji povezuje Atinu s poluostrvom Peloponez, lokalni prigradski putevi i neke atinske ulice pretvorili su se u blatnjave rijeke, kao i putevi na Peloponezu, te su mnogi danas zatvoreni radi uklanjanja sloja blata, nagomilanog kamenja i drveća koje je oborila oluja, javljaju grčki mediji.

Na jednom mjestu autoput je jutros sasvim poplavilo more čiji je nivo porastao zbog oluje.

U Atini i okolini jutros nisu radile osnovne i srednje škole da đaci ne bi dolazili po nevremenu.

Neke brodske linije do ostrva Kiklada iz atinskih luka Rafina i Lavrion su otkazane zbog prejakog vjetra, a zbog nevremena su zatvorene i luke na sjeveroistoku Grčke.

Na više mjesta vatrogasci evakuišu stanovnike iz poplavljenih prizemnih kuća i ispumpavaju vodu.

Poplave na poluostrvu Atiki, gdje je petomilionska Atina, posljednjih godina su češće i jače, uglavnom jer je zbog ljetnih požara i haotičnog širenja grada sve manje šuma. Novembra 2017. godine je 23 ljudi poginulo u poplavi u siromašnom industrijskom naselju Mandri, kod Atine.

Olujno nevrijeme u Grčkoj je počelo krajem prošle nedjelje, uz veliku štetu na dijelu poluostrva Halkidiki i ostrva Tasosa, a mjestimično i uz grad nastaviće se sutra, upozoravaju meteorolozi, dok mediji prenose uputstva stanovništvu kako da bude bezbjedno.

(Mondo.rs)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime