Kljajić: Migrantski centri biće formirani i u Srpskoj i u Federaciji

0

BIHAĆ – Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić rekao je da je dobio obećanje da će novi migrantski centri biti formirani i u Federaciji BiH (FBiH) i u Republici Srpskoj.

Kljajić je rekao da su imali i posjetu predstavnika britanske ambasade, te da su dobili obećanje da će zemlje članice Savjeta za sprovođenje mira (PIK) razmatrati pitanje migrantske krize u BiH, sa posebnim osvrtom na USK.

“Imamo obećanje da će biti formirani centri kako na teritoriji FBiH, tako i Srpske. Vidjećemo 5. decembra kakva su rješenja članova PIK-a. Nadamo se da će ubrzo biti formirana vlast, te i ova situacija stavljena pod kontrolu”, rekao je Kljajić.

On je naveo da ne postoji nikakva pomoć niti komunikacija sa vlastima na nivou BiH, te da su u USK-u očekivali da će prije zime biti riješeno pitanje rasterećenja ovog kantona otvaranjem dva prihvatna centra, u Tuzli i u Kantonu Sarajevo.

“Vidimo da se ništa ne dešava, nego da je fokus na formiranju vlasti”, rekao je Kljajić.

On je izrazio zabrinutost za migrante smještene u kampu “Vučjak” zbog nehumanih uslova za zimski period, ali i očekivanje da će problem biti riješen, prenosi “N1”.

Kljajić je naveo da se u “Vučjaku” trenutno nalazi od 500 do 1.000 migranata, a u Unsko-sanskom kantonu ih ima oko 5.000.

On je rekao da je u bezbjednosnom smislu pomoglo ograničavanje kretanja migranata.

“Preduzeli smo određene mjere da oni imaju ograničenje slobode kretanja. “Biru” i “Miral” kontrolišemo tako da što manje budu prisutni u urbanom području. Najveći broj onih koji se kreću po gradu su maloljetnici, oni imaju apsolutnu slobodu kretanja i kada su u pitanju porodice iz đačkog doma”, naveo je Kljajić.

On je dodao da prema prijavi građana redovno izlaze na teren zajedno sa kantonalnom inspekcijom i Kancelarijom za strance i kada nađu određeni broj migranata dislociraju ih u “Vučjak”.

“Kazne od oko 300 KM propisuje Kantonalna uprava za inspekcijske poslove”, pojasnio je Kljajić.

On je dodao da će migranti biti izmještani na lokacije neperspektivne vojne imovine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime