Nema više Mektića

0

BANJALUKA – Kako se i od čega sastavlja Savjet ministara BiH, dobro je da ikad uradi išta korisno za građane. Prvo se zadovolji entitetski, nacionalni i stranački ključ, ako nešto pretekne, e onda se gleda struka, znanje, kredibilitet. Zato se svi iznenadimo kada neko od ministara počne da se miješa u svoj posao. To vam dođe kao bonus.

Izbor Savjeta ministara BiH sa Zoranom Tegeltijom na čelu nije nikakav izuzetak. Malo ko će u tom timu, počev od predsjedavajućeg, moći da radi ono što bi želio, čak i da je to najiskrenije u interesu naroda. Da se kladimo da neki od budućih ministara i zamjenika još ni ne znaju da će narednih godina biti dio izvršne vlasti. Oni su samo lutke koje igraju na koncima gospodara, uz obostranu korist.

Zato su najave da će ovaj saziv biti bolji ili gori od prethodnih čiste političke fraze. Biće onakav kakav budu željeli lideri stranaka. Kao što su i entitetske vlade skup pojedinaca koje nisu birali premijeri nego predsjednici koalicionih partija.

Jedina razlika dolazećeg u odnosu na odlazeći Savjet ministara je ta što će ovaj novi da bude dio iste političke strukture kakva je u Republici Srpskoj. Ne bi smjelo više da bude natezanja na relaciji institucije Srpske – Savjet ministara, jer za to ne postoji nikakvo opravdanje. Nema više Šarovića, Crnatka i Mektića.

Izvolite, riješite problem migranata, džihadista povratnika iz Sirije, smanjite broj zaposlenih u institucijama BiH „kojih je više nego u bivšoj Jugoslaviji“, otpustite sve „izdajnike“ u Sarajevu koji su prethodne četiri godine radili protiv interesa Srpske. Unesite zastavu Republike Srpske na sjednice Savjeta ministara i Parlamentarne skupšine BiH. Pardon, nemojte fizički ni da idete na sjednice, postoji videolink kojim iz RS sve možete da radite. Pokrenite pitanja reforme Suda, Tužilaštva, VSTS, Oružanih snaga, Uprave za indirektno.

Šta? Ne možete? Nemoguće je postići dogovor sa SDA? Stavovi institucija Srpske nisu obavezujući u Sarajevu? Pa da, uvijek je neko drugi kriv, vi ste naivni, a narod je ionako navikao da bude gubitnik. Dobitna kombinacija već 24 godine.

(Autor: Slobodan Popadić, Srpskainfo.com)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime