Poznat uzrok razornih zemljotresa na Balkanu

0

BERLIN – Balkan važi za jedno od najtrusnijih područja u Evropi, pa zemljotresi koji su se desili u Albaniji, BiH i Grčkoj ne treba da čude.

Zemljotresi na Balkanu se dešavaju prije svega zbog interakcija tektonskih ploča koja se dešava ispod Jadranskog mora.

Konvergentna granica je granica tektonskih ploča, koja se javlja na mjestu gdje se dvije ploče sudaraju, pa se ploče ili ispupčuju i zbijaju, ili se jedna ploča potkopava ispod ili (u nekim slučajevima) prelazi preko druge.

– Činjenica je da se Afrička tektonska ploča podvlači pod Evroazijsku što izaziva pojavu zemljotresa, ali i da postoji sistem nekoliko manjih tektonskih ploča koje svojim kretanjem uzrokuju razornije zemljotrese u zonama gdje se nalaze, a to se na Balkanu uglavnom dešava na prostoru Grčke, Albanije i Sjeverne Makedonije – objasnila je za Srnu profesorka geografije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Jelena Golijanin.

Jadransko more leži na Jadranskoj tektonskoj mikroploči, koja se u Mezozoiku odvojila od Afričke ploče. Kretanje ploče i sudar s Evroazijskom pločom je znatno uticalo na uzdizanje okolnih planinskih lanaca. A takođe utiče i na potrese.

– Albanska obala oduvijek je spadala u evropske regione koji su seizmološki ugroženi. Afrička tektonska ploča se svake godine za nekoliko milimetara pomjera u pravcu Evrope. Takvi sudari stvaraju velike napetosti jer dolazi do podvlačenja Jadranske mikrotektonske ploče pod Balkan – objasnio je njemački seizmolog prof. Frederil Tilmanon za “Dojče vele”.

To je najugroženiji dio Evrope, na mjestima gdje se graniče evroazijska i afrička tektonska ploča, saglasni su i doktori Stefano Parolai i Dario Slejko iz italijanskog Centra za seizmološka istraživanja pri Nacionalnom institutu za okeanografiju i geofiziku, koji su prošle godine za Blic, kada je središnju Italijiu na proljeće 2018. godine pogodio snažan zemljotres, objasnili koja su područja najviše podložna zemljotresima.

– Mape seizmičkih hazarda Evrope jasno pokazuju da su najopasnija područja koja se nalaze na granici ploča između Evrope i Afrike, to su Apenini, istočni Alpi, Dinaridi i Helenidi. Štaviše, veliki potresi se javljaju i duž oblasti zvane Helenski, odnosno Egejski luk – izjavili su oni prošle godine kada je Italiju pogodio razorni zemljotres.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime