SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMJENA Srpska ima suficit sa ovih 7 država

0

BANJALUKA – Republika Srpska je u 10 mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskoj razmjeni ostvarila suficit sa 7 zemalja. To su Slovenija, Hrvatska, Austrija, Švajcarska, Crna Gora, Slovačka i Velika Britanija.

Osim toga, u samo ovih 7 zemalja proizvođači iz Republike Srpske izvezli su oko 42 odsto (651,2 miliona evra) od svog ukupnog izvoza.

Riječ je, dakle, o spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srpske sa 4 države članice Evropske unije, 2 članice EFTA i jednom susjednom zemljom, prenosi Srpskainfo.com.

Inače, vrijednost spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske u 10 mjeseci ove godine iznosi oko 3,6 milijardi evra, od čega se na izvoz odnosi nešto više od milijardu i po evra, a na uvoz oko dvije milijarde evra.

Spoljnotrgovinski deficit je oko 488,9 miliona, a pokrivenost uvoza izvozom je 76 odsto.

Izvoz je u ovom periodu smanjen za 3,2 odsto u odnosi na isti period prošle godine, dok je smanjen i izvoz, i to za čak 10,3 odsto. Na smanjenje ukupnog uvoza u Republiku Srpsku najviše je uticao prestanak rada Rafinerije nafte u Brodu. To se može vidjeti i po statističkom podatku da je u ovih 10 mjeseci uvezeno oko 145,8 miliona evra vrijednih mineralnih goriva i maziva, dok je prošle godine u tom periodu uvezeno oko 394,1 miliona evra. Dakle, 2019. uvoz ovih proizvoda smanjen je za 63 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime