Bevanda zatražio da se imenovanje direktora SIPA-e skine s dnevnog reda

0

SARAJEVO -Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) zatražio je danas da se s dnevnog reda sjednice skinu sve tačke koje mogu čekati imenovanje novog saziva Savjeta ministara BiH poput izbora direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje portal Klix.ba.

Na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH nalazi se, između ostalog, Prijedlog za imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koji je uputio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Danas je održana sjednica Kolegijuma Savjeta ministara BiH koje čine predsjedavajući Denis Zvizdić (SDA) i njegova dva zamjenika Vjekoslav Bevanda (HDZ) i Mirko Šarović (SDS). Kako Klix saznaje, Bevanda je na sjednici tražio da se s dnevnog reda skinu sve važnije tačke među kojima je i imenovanje direktora SIPA-e, odnosno tačke koje mogu sačekati izbor novog saziva.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je najavio ovakvo postupanje navodeći kako aktuelni saziv Savjeta ministara BiH, koji je izabrao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz prošlog saziva zakonodavne vlasti, neće imenovati nove direktore SIPA-e i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Zahtjev zamjenika predsjedavajućeg za skidanje određenih tačaka s dnevnog reda nije nikakva novina. Ovom mogućnošću čak devet puta koristio se zamjenik premijera Mirko Šarović, a sve kako bi s dnevnog reda skinuo Godišnji nacionalni plan (ANP).

Direktora SIPA-e nije moguće imenovati bez ruku ministara iz reda hrvatskog naroda u Savjetu ministara BiH. U ovom momentu svi ministri iz reda Hrvata, dakle ministarka odbrane BiH Marina Pendeš, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar pravde BiH Josip Grubeša, članovi su HDZ-a BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iz SDS-a ranije je potvrdio medijima da je predložio Vijeću ministara BiH da ponovo imenuje Pericu Stanića za direktora SIPA-e. Ovom imenovanju žestoko se protivi SNSD koji će nakon izbora novog saziva Vijeća ministara BiH zauzeti ministarske pozicije na državnom nivou za razliku od SDS-a koji ide u opoziciju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime