Ministarstvu važniji muzičari i kolekcionari od invalida

0

BANJALUKA – Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS dodjelilo je više od 90 hiljada maraka fondacijama i udruženjima, od čega je za muzičke i sportske događaje i kolekcionarima dodijeljeno skoro 20.000 KM, dok je za dva udruženja oboljelih i invalida izdvojeno svega 3.600 KM.

Kako prenosi portal CAPITAL, Vlada RS donijela je odluku kojom je odobrila Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS dodjelu grant sredstava fondacijama i udruženjima građana za period od 01. januara do 30. novembra tekuće godine.

Iznos koji je ovo ministarstvo izdvojilo za te namjene je 91.106 KM.

Najviše novca dodjeljeno je udruženju „Ša Fest“ i to 8.167 KM. Ovo udruženje organizuje muzički festival u Prijedoru 31. jula i 01. avgusta, gradu odakle je ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić koja je određivala kome će i koliko biti dodijeljeno sredstava.

Po iznosu, poslije „Ša Festa“, najviše (5.438 KM) je dobilo udruženje „Denarius“, za koje se nezvanično tvrdi da ima podršku DNS-a, a potom udruženje „Spiritus“ koje je dobilo 4.985 KM.

Prema podacima iz sudskih registara „Denarius“ je udruženje kolekcionara i ljubitelja istorije iz Gradiške kojim rukovodi Igor Ilijev, a „Spiritus“ je udruženje za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta koje se čak ne nalazi u Republici Srpskoj već je registrovano u Federaciji BiH, u Sarajevu na čijem čelu je Marko Matović.

Sa druge strane, Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske dobili su svega 2.265 KM, a Udruženje oboljelih od multipla skleroze regije Istočne Hercegovine samo 1.362 KM.

Branimir Tamindžija iz Udruženja oboljelih od multi skleroze regije Istočne Hercegovine istakao je da je to veoma mali iznos koji pokriva neke male projekte, te da bi ostvarili neke bolje rezultate i bolje uslove za oboljele od ove bolesti ipak trebaju još donatora.

„Zadnje dvije godine koristimo grantove koje dodjeljuje Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS. Ovo je mali iznos, mi na osnovu projekata pokušavamo da obezbjedimo što više sredstava, a osim ovog novca, apliciramo i za druge donatore da bi obezbjedili ono što nam je potrebno“, rekao je Tamindžija za portal CAPITAL.

Koliko sredstava su dobili koji fondovi i udruženja građana možete pogledati u nastavku.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime