SINDIKAT ERS PRIJETI PROTESTIMA Traže veće otpremnine

0

BANJALUKA – Konfederacija sindikata RS poručuje da ne odustaje od zahtjeva u vezi sa stimulativnim otpremninama u „Elektroprivredi RS“ i da su spremni i na proteste, dok iz ERS odgovaraju da je ponuđen maksimalan iznos, za koji se potrebno zadužiti.

– Od septembra učestvujemo u izradi pravilnika o stimulativnim otpremninama i stalno smo pričali o neto iznosima. I ove iznose koje smo prihvatili su mali za radnike, a sada hoće da ih umanje za iznos poreza i doprinosa, odnosno za 40 odsto. Mi to ne prihvatamo – ističe predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević.

Za Srpskainfo kaže da je, nakon sastanka s predstavnicima uprave ERS i uprava distributivnih preduzeća ERS, dogovoreno da se još jednom pregovara sa upravama.

– Nakon toga idemo na pregovore s Vladom od koje očekujemo da se kao vlasnik ERS odrekne oporezivanja stimulativnih otpremnina. Država je vodila socijalnu politiku zapošljavanjem radnika u ERS, koji i nisu bili potrebni, i sada u postupku reorganizacije ERS mora da bude socijalno osjetljiva i da zbrine višak zaposlenih. Mi nećemo odustati od naših zahtjeva i vjerujemo da, ako bude potrebno, možemo organizovati masovniji protest – navodi Tepavčević.

Osim toga, kako kaže, oporezovani dio stimulativnih otpremnina podrazumijeva plaćanje poreza na dohodak i svih doprinosa.

– Naplatili bi doprinose od otpremnina, a onda ti radnici po zaključivanju ugovora o radu gube pravo na zdravstveno osiguranje, niti bi im ti doprinosi ušli i obračun za penzije – objašnjava Tepavčević.

Sindikat energetike Republike Srpske, koji djeluje u okviru Konfederacije sindikata RS, održao je sjednicu i usvojio 14 zaključaka, koje je objavio na svom sajtu i uputio poslodavcu i predstavnicima Vlade RS.

Iz „Elektroprivrede RS“ zvanično su se oglasili u petak, poslije razgovora s predstavnicima Sindikata; date su smjernice za završetak pregovora između uprava distributivnih preduzeća i sindikata.

– Uvažavajući poslovanje distributivnih preduzeća, u narednim godinama usaglašen je najveći mogući finansijski okvir sredstava koja mogu da se izdvoje za stimulativne otpremnine – poručili su iz ERS.

Kako saznajemo, napravljena je kalkulacija po kojoj bi sva distributivna preduzeća trebala da obezbijede između 25 i 30 miliona konvertibilih maraka za isplatu stimulativnih otprmenina. Taj novac preduzeća nemaju i planirano je zaduženje.

Inače, stimulativne otpremnine su znatno veće u odnosu na otpremnine koje su definisane Kolektivnim ugovorom. Tako bi radnici koji bi se prijavili na poziv za stimulativne otpremnine dobili 24 plate, dok bi po Kolektivnom ugovoru dobili 6 plata.

Obaveze

Republika Srpska, odnosno „Elektroprivreda RS“, pristupanjem BiH u Evropsku energetsku zajednicu preuzela je određene obaveze. Između ostalog, to je proces restruktuiranja ERS, koja podrazumijeva na početku razdvajanje distributera od snabdjevača u distributivnim preduzećima. Ostaće samo distrubucije, a biće formiran jedan javni snabdjevač na nivou Holdinga ERS. U okviru ove faze planirano je zbrinjavanje viška zaposlenih; procijenjeno je da ih ima 15 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime