Tegeltija prolazi, ali ovo može da ZAKOČI IMENOVANJE njegovog kabineta

0

SARAJEVO – Za četvrtak u 10 sati zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj se očekuje potvrda imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Međutim, izvori Srpskainfo upozoravaju da bi se lako moglo desiti da izbor ministara (koje naknadno predlaže predsjedavajući, u dogovoru s partijama koje čine vlast) sačeka još neko vrijeme, dok se ne riješe odnosi u Federaciji BiH. Kako smo i objavili, SDA se ne žuri jer smatra da formiranje Savet ministara BiH još može da koristi kao sredstvo ucjene, prije svega prema partnerima u FBiH, ali i prema Srpskoj, odnosno SNSD.

To se, između redova, moglo iščitati i iz saopštenja za javnost nakon sastanka vrha SDA, u kome se poziva na potvrđivanje Tegeltije, ali istovremeno poziva i HDZ BiH da konačno dostavi ime kandidata za predsjednika FBiH, što je preduslov za imenovanje nove federalne Vlade.

Istovremeno, HDZ želi da izdejstvuje dogovor o Izbornom zakonu BiH, koji će spriječiti Bošnjake da ubuduće Hrvatima biraju političke predstavnike. Ne treba zanemariti ni pokušaje Bakira Izetbegovića da u paketu sruši i Vladu Kantona Sarajevo, preko budućih partnera u Savjetu ministara – DF i SBB.

Kako saznaje Srpskainfo, kao dodatni preduslov za završetak procesa formiranja Savjeta ministara BiH dodat je još jedan uslov – dogovor SDA i HDZ o izborima u Mostaru, nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava protiv BiH.

Inače, situacija oko izbora Savjeta ministara BiH mijenja se iz časa u čas. Sve do ranih večernjih časova juče nije bilo zvanične potvrde da će Predstavnički dom uopšte zasijedati u četvrtak.

– Izetbegović ponovo oteže sa izborom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Najradije bi da prvo sačeka izbor Vlade FBiH, pa da osujeti Čovićene namjere oko usvajanja Izbornog zakona BiH. Ni sa Dodikom mu ne ide od ruke; nije mu jasno ide li BiH sa Programom reformi prema NATO ili ne. Sve do granice strpljenja zemalja Kvinte – napisala je juče na Fejsbuku delegat SNSD u Domu naroda BiH Dušanka Majkić.

U cijeloj priči zanimljivo je da sva tri člana Predsjedništva BiH putuju u službenu posjetu Sloveniji danas i sutra, dakle baš u trenutku kada se očekuje potvrda imenovanja Tegeltije.

U najmanju ruku bilo bi neobično da niko od članova Predsjedništva BiH, koje je predlagač Tegeltije, ne bude prisutan na sjednici Predstavničkog doma, naročito jer će Tegeltija biti izložen neugodnim pitanjima o NATO i Programu reformi iz Predsjedništva BiH.

Istina, član 155. Poslovnika Predstavničkog doma, koji govori o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ne obavezuje članove Predsjedništva da prisustvuju sjednici. Međutim, član 74. kaže da je predlagač neke tačke dnevnog reda, ili njegov predstavnik, dužan prisustvovati sjednici Doma.

– U slučaju odsustva predlagača akta, o njemu se ne raspravlja osim ako Dom ne odluči drugačije – navodi se u Poslovniku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime