Čizmović zbog šamara prijavljen disciplinskom tužiocu

0

BANJALUKA – Meliha Filipović (84), banjalučka advokatica, podnijela je disciplinsku prijavu glavnom disciplinskom tužiocu Advokatske komore RS protiv kolege Jovana S. Čizmovića (69), kojeg optužuje da ju je ošamario.

“Nezavisne” su imale uvid u njenu prijavu, ali i Čizmovićevo izjašnjenje, u kojem on negira tvrdnje 15 godina starije koleginice.

Filipovićeva u svojoj prijavi piše da ju je Čizmović ošamario u prisustvu troje ljudi: službenog lica, geodetskog stručnjaka te predstavnika Pravobranilaštva RS, koji su, kako navodi, to vidjeli.

“U kakvom sam šoku bila govori i činjenica da su mi donijeli čašu vode i da je nisam mogla ni popiti, već sam sve isprosipala”, navodi u svojoj prijavi Filipovićeva.

Tvrdi da je Čizmovića 1. oktobra, tokom uviđaja u Ulici Nikole Tesle u Banjaluci, upozorila da kao stranka ne može pričati sa geometrom, nakon čega joj je on “udario jak šamar”.

“Oštećena je trpjela takav bol da je imala osjećaj da je ostala bez pola lica, a inače se radi o starijoj osobi, koja ima 84 godine. I sada je u jako lošem psihičkom stanju i morala je posjetiti psihijatra zbog posljedica koje je napad proizveo”, piše u prijavi Filipovićeve, a u koju su “Nezavisne” imale uvid.

Dodaje se da je ona krhka starica, za razliku od prijavljenog koji je snažna muška osoba srednje dobi, visine oko dva metra, a ujedno i počasni predsjednik Advokatske komore RS, što su sve otežavajuće okolnosti za prijavljenog.

Filipovićeva u prijavi navodi da je Čizmović učinio teže povrede dužnosti advokata. U  izjavi za “Nezavisne” ona navodi da smatra da bi Čizmović morao biti kažnjen.

“‘Sastavio’ me pred svim tim ljudima”, kaže Filipovićeva.

S druge strane, Čizmović nije želio da komentariše prijavu, ali je u izjašnjenju koje je poslao Advokatskoj komori RS negirao da je Filipovićevu ošamario.

“Negiram činjenične i pravne navode disciplinske prijave, kao netačne i neosnovane. Podnosioca prijave nijesam ošamario. Da sam to učinio, kao snažan i jak čovjek – koji navod iz prijave ne osporavam, sigurno da bi podnosilac prijave imala posljedice u vidu povreda koje bi odmah bile vidljive i koje bi bile verifikovane od strane nadležne medicinske službe”, naveo je Čizmović u svom izjašnjenju.

On osporava pravnu kvalifikaciju teže povrede dužnosti označenu u prijavi.

“Neosnovano se u prijavi navodi da sam počinio krivično djelo tjelesna povreda i krivično djelo nasilničko ponašanje, ne samo iz razloga što apsolutno negiram aktivnosti i radnje za koje me tereti podnosilac prijave, nego i zbog toga što se ova tvrdnja može isticati samo na osnovu pravosnažne krivične presude”, navodi on.

Čizmović pritom predlaže da se ova disciplinska prijava odbaci zbog nenadležnosti disciplinskih organa Advokatske komore RS za pokretanje i vođenje iniciranog disciplinskog postupka.

Navodi da je u postupku, održanom 1. oktobra, učestvovao i učestvuje kao stranka, odnosno kao jedan od nosilaca stvarnih prava na nekretninama na kojima je provođen uviđaj, a ne u svojstvu bilo čijeg punomoćnika, odnosno ne kao advokat.

“Da u tom postupku nijesam postupao u svojstvu advokata, nego stranke u postupku, nespornim čini i podnosilac prijave, koja u činjeničnim navodima disciplinske prijave navodi: ‘Nakon što ga je oštećena upozorila da kao stranka ne može pričati sa geometrom…'”, navodi Čizmović.

On u svom izjašnjenju dodaje da Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti advokata nema primjenu na radnje i aktivnosti opisane u činjeničnim navodima disciplinske prijave. Naime, kako ističe, Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti advokata ne može biti primijenjen na bilo kakvo njegovo postupanje kao stranke u postupku.

“U ovom upravnom postupku nijesam pružao pravnu pomoć fizičkim i pravnim licima, pa tako ni preduzimao pravne radnje na koje me stranka ovlastila; postupao sam u svoje ime i za svoj račun, kao fizičko lice, stranka u postupku”, napisao je Čizmović.

Dodao je da smatra da disciplinski tužilac Advokatske komore Republike Srpske ne može voditi postupak protiv njega.

“Naime, i iz činjeničnog opisa navedenih težih povreda dužnosti advokata je evidentno da te povrede može počiniti samo advokat u obavljanju advokatske dužnosti, a ne i fizičko lice koje je stranka u postupku, bez obzira što je po zanimanju advokat”, naveo je Čizmović.

Dakle, kao što smo ranije i najavili, iniciran je disciplinski postupak protiv Čizmovića, a i izvor “Nezavisnih” potvrdio je da se on izjasnio o optužbama koje je na njegov račun iznijela Filipovićeva.

“Na potezu je disciplinski tužilac”, rekao je kratko sagovornik “Nezavisnih” iz Advokatske komore RS.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime