Zaustaviti nesreće na prugama

0

BANJALUKA – Iako nadležni tvrde da se na povećanju bezbjednosti na putnim prelazima preko pruga stalno radi, statistika pokazuje da nesreće na ovim lokacijama nisu rijetke.

Posljednja tragedija dogodila se proteklog vikenda u banjalučkom naselju Derviši, gdje je Jelena Milovac (24) poginula u naletu brzog voza na mercedes u kojem je bila suvozač.

Po zvaničnim informacijama, od 2014. do prošle godine na prugama “Željeznica Republike Srpske” ukupno se desilo 12 udesa na prelazima.

Jedna od najtežih tragedija zabilježena je prije tri godine, kada smo svjedočili pogibiji četvoročlane porodice Đedovac, Slavice (46), Zlatka (53), Nikoline (18) i Kristine (17) iz Stanova, kod Doboja.

Dok iz resornog ministarstva kažu da su na prugama kojima upravljaju “Željeznice Republike Srpske” svi putni prelazi obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima, to malo ko i spori, ali se mnogi slažu da problem postoji i dalje.

Očigledno, nije dovoljno postaviti trougao preglednosti, semafore ili branike, već treba uraditi puno više.

Istina, do dobrog dijela tragedija ne bi dolazilo da vozači automobila poštuju saobraćajne propise, ali i tom problemu treba posvetiti pažnju, prije svega kroz edukacije, odnosno prevenciju.

Inače, iz resornog ministarstva napominju da su projekti osiguranja putnih prelaza na višem stepenu osiguranja jako skupi i da, na primjer, uvođenje osiguranja svjetlosnom i zvučnom signalizacijom sa polubranicima košta oko 250.000 KM. Međutim, nije ni to visoka cijena ako će spasiti nečiji život.

Ma koliko to koštalo, potrebno je pod hitno zaustaviti krvoproliće na prugama. Pogibija mlade Jelene sve nas je duboko potresla, a njenoj porodici nanijela nenadoknadiv gubitak. Takvi scenariji više se ne smiju ponavljati.

(Autor: Dragan Sladojević, Nezavisne novine)

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime