Tri vrste poslanika

0

BANJALUKA – Djecu uče „prvo ispeci, pa reci“, a za narodne poslanike često važi pravilo „reci ono što niko ne može ispeći“.

Naši poslanici ne dijele se na vlast i opoziciju, nego na tri kategorije – ćutologe, pametnice i promašaje.

Za ove prve svi znate da postoje, ali nikada ih niste vidjeli. Nešto kao u legendi o drekavcu iz Drvara. To su poslanici koji se boje stati pred ogledalo, a kamo li pred diktafon, ili ne daj bože kameru. Kada shvate da ih zove novinar, bacaju telefon o zid, osim ako nisu u blizini trafike pa mogu na brzinu da promijene broj. Uglavnom nemaju pojma ni o čemu, osim da treba da glasaju kako šef kaže, da uzimaju platu (i sve ostalo što se može uzeti) te da se ni za živu glavu ne javljaju za riječ.

Pametnice su poslanici koji, prije svega, pročitaju svaki materijal o kome se raspravlja, a potom se trude da izlaganjem ili amandmanom poprave što se popraviti da. Kada ovakvi diskutuju, cijeli parlament ćuti kao zaliven, jer nema ni jedne da im nije na mjestu. Pričamo o ljudima od ličnog i profesionalnog kredibliteta, koji govore samo o onome što znaju. Nažalost, pametnica je sve manje, a sve više pametnjakovića. Razlika je u tome što ovi drugi sami za sebe misle da su pametni.

U parlamentu ima i promašaja – likova koji pucaju kao Maksim po diviziji. Nekad i pogode, dobiju aplauz, dobiju i glasove na izborima, ali u odnosu na broj ispaljenih „metaka“, efikasnost im je nula.

Oni se smatraju pozvanim da pričaju o svemu, da pred mikrofonom brane svakog „napadnutog“ člana svoje stranke, čak i onog koga ni rođena majka odbraniti ne može. Oni su svakom loncu poklopac i svakoj rupi zakrpa. Učinak im je često ravan ćutolozima. U želji da budu naj, naj, naj, ovakvi topovi na sjednicama postave na desetine pitanja, od kojih je polovina upućena na pogrešnu adresu. Ili, kada nisi siguran koga tačno da pitaš, onda pitaj Vladu. To vam je ist kao kada novinar napiše da će reagovati „nadležni organi“. Pojma nema koji.

Kojih poslanika je najviše? Kažu da su sjednice Narodne skupštine gledanije nego ikad prije, a jedno od objašnjenja je da mnogo liče na rijaliti programe.

Zaključićete sami.

(Autor: Slobodan Popadić, Srpskainfo)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime