Najmlađi penzioner ima 24 godine, a najstariji 107 godina

0

BIJELJINA – Najmlađi penzioner u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske ima 24 godine, a najstariji 107 godina, rečeno je u Fondu.

Najmlađi penzioner korisnik je invalidske penzije, a prebivalište mu je u Čelincu, dok je najstariji penzioner žena sa prebivalištem u Vojvodini, koja porodičnu penziju prima 43 godine.

Među najmlađim penzionerima su i 26-godišnjak sa područja Banjaluke i 29-godišnjak iz Teslića koji su korisnici invalidske penzije.

Kada je riječ o starosnoj penziji, najmlađi korisnik ima 45 godina i živi na području Mostara, a među najmlađim korisnicma starosne penzije su i 46-godišnjak iz Mrkonjić Grada i korisnik prava sa prebivalištem u Gacku rođen 1973. godine.

U pogledu godina života u evidencijama Fonda PIO Republike Srpske 29 je penzionera koji imaju 100 i više godina.

Njih 23 ima prebivalište u Republici Srpskoj, a šest izvan Republike. Među onima koji su doživjeli stotu je 21 žena i osam muškaraca.

I drugi najstariji korisnik penzijskog fonda Republike Srpske nastanjen je u Srbiji, na području Vojvodine, ima 103 godine i penziju prima više od pola vijeka, pune 52 godine.

Najstariji penzioner od 107 godina nije istovremeno i korisnik sa najdužim periodom korišćenja penzije, taj status pripada pet godina mlađoj ženi koja ima 102 godine i porodičnu penziju prima 61 godinu, a živi u Republici Srpskoj, na području Krajine.

Među 267.479 korisnika Fonda PIO Republike Srpske je 3.364 penzionera u životnoj dobi od 90 do 100 godina, što je 1,2 odsto ukupnog broja korisnika prava ovog fonda.

“To na indirektan način potvrđuje da se životni vijek stanovništva na području Republike Srpske i BiH produžio i da se kontinuirano produžava”, ocjenjuju u Fondu.

Od 3.364 penzionera u desetoj deceniji života 1.298 su korisnici starosne penzije.

Među njima prednjače muškarci, kojih je 965, a žena 333, dok 406 korisnika u ovoj kategoriji prima invalidsku penziju, od kojih je 236 muškaraca i 170 žena.

U ovoj starosnoj grupaciji je i 1.660 korisnika prava na porodičnu penziju.

U Fondu navode da je prosječna starost njihovih korisnika lične penzije – starosne i invalidske, 70,4 godine.

Ako se uzmu u obzir sve tri vrste prava – starosna, invalidska i porodična penzija, onda prosječna starost korisnika Fonda PIO Republike Srpske iznosi 70,5 godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime