Rejonske pijace do kraja godine

0

BANJALUKA – Ideja o otvaranju četiri rejonske pijace na ruralnom području, kao i organske tržnice u Lazarevu, koja je prvi put predstavljena prije dvije godine, u narednim mjesecima bi konačno trebala biti i realizovana, piše Srpskainfo.

Kako ističu iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, organizacija rejonskih pijaca na ruralnom području u skladu sa potrebama, propisima i minimumom standarda, potreba je poljoprivrednih proizvođača kako bi lakše plasirali proizvode sa svojih gazdinstava. Pijace će biti uređena mjesta za dogon žive stoke, te plasman svježih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.

Ove pijace nalaziće se u Stričićima, kanjonu Vrbasa, Borkovićima i Potkozarju, a biće preuređen i zapušteni prostor tržnice u banjalučkom naselju Lazarevo, pored OŠ „Borisav Stanković“.

– Maksimalno smo se skoncentrisali na domaće prerađivače, kojih želimo da bude što više na teritoriji grada. Zbog podrške njima idemo sa projektom otvaranja četiri rejonske pijace u četiri regije, kao i gradske tržnice u Lazarevu. Projektna dokumentacija je pri kraju i nadamo se da bi one u ovoj godini trebale biti potpuno završene – rekao je direktor Centra Draško Ilić.

Za ove projekte planirano je 120.000 KM. Međutim, ukoliko investicija na terenu ipak bude veća, uzdaju se u finansijsku podršku Grada, kroz rebalans budžeta ili gradskih odjeljenja.

Za podsticaje u poljoprivredi ove godine predviđeno je million maraka, za subvencije za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta 200.000 i 475.000 KM za aktivnosti Razvojno-edukativnog centra (REC) “Manjača”.

Na REC Manjača planirano je opremanje pogona za prijem i preradu mlijeka, komore za zrenje i skladište gotovih proizvoda, uz neophodne sanitrano-tehničke uslove. Svježe mlijeko biće obezbijeđeno iz vlastite proizvodnje, dio dnevne količine se planira za dobijanje sira u tipu kriške, a dio za dobijanje kajmaka. Ovaj zanatski tip proizvodnje biće usmjeren za dobijanje domaćih proizvoda čija proizvodnja i upotreba ima dugu tradiciju na prostoru Manjače.

Na Dan grada Banjaluka – 22. aprila trebalo bi da bude otvorena “Krajiška kuća”, u kojoj će lokalni poljoprivrednici prodavati svoje proizvode. Kuća će se nalaziti se u centru grada, u tzv. okrugloj prodavnici, a nudiće isključivo domaće proizvode i hranu organskog porijekla – med, proizvode od povrća i voća, voćne prerađevine i sokove, rakiju, suhomesnate proizvode i razne vrste sireva, ljekovito bilje, čajeve, prirodnu kozmetiku.

Da bi ponuda bila što kvalitetnija i interesantnija i za turiste i za građane, Centar za selo se obratio u još 20 opština zapadnog dijela Republike Srpske da sve delicije predstave u “Krajiškoj kući”.

Draško Ilić očekuje da će do kraja godine biti potpuno uređena i resursna karta na ruralnom području Banjaluke, dokument u kojem će se, analizom postojećeg stanja i identifikacijom svih raspoloživih resursa formulisati prioriteti i pravci budućeg djelovanja s ciljem stavljanja u funkciju razvojnih potencijala na ruralnom području. Za sada je završeno 50 odsto posla. Resursna karta predstavlja i polazni dokument za izradu Strategije ruralnog razvoja.

Stočno groblje

Na lokaciji nekadašnje poljoprivredne farme na Manjači prošlog mjeseca pušteno je u funkciju stočno groblje, u nadležnosti Centra za razvoj sela, čime je riješen višegodišnji problem neadekvatnog odlaganja životinjskih ostataka na području grada. Izgradnjom ovog groblja, Banjaluka je postala prva lokalna zajednica u Srpskoj i BiH koja je na kvalitetan način riješila pitanje zbrinjavanja životinjskog otpada i uslova za brigu o životinjama.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime