Pravo na imovinu “zlatno pravo i pravilo”

0

BANJALUKA – Ovih dana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH vodi se žestoka parlamentarna bitka između prava i neprava, koju je proizvela Odluka Ustavnog suda BiH, a koja se odnosi na poljoprivredno zemljište u RS.

Studenti druge godine Pravnog fakulteta, a i građani znaju da je pravo na imovinu “zlatno pravo i pravilo”, koje niko ne može oduzeti titularu pa ni Ustavni sud, a ovdje je titular Republika Srpska. Takođe, znamo svi da se odluke Suda ne komentarišu, već se poštuju, ali pod uslovom da su one zasnovane na pravu – Ustavu i zakonima.

U ovom slučaju je jasno kao dan da Sud u posljednje vrijeme donosi odluke koje su izrazito političke i koje nisu pravne, pa zato svi zainteresovani mogu da komentarišu i da predlažu bolja rješenja. Ova odluka je neustavna i nepravedna, a Ustavni sud BiH je u posljednje vrijeme donio nekoliko desetina takvih odluka. Zato one postaju “običan list papira”.

Takva sudbina čeka i ovu odluku o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ukoliko je Ustavni sud u razumnom roku ne promijeni. Ovaj sud se izgubio u svojim nepravnim radnjama, pa je o istoj pravnoj stvari donosio različite odluke.

Tako je za Federaciju BiH i Brčko distrikt donio odluke da zemljište pripada entitetu i distriktu, a ne državi. Donoseći ovakve odluke Ustavni sud je izgubio povjerenje građana i institucija u Republici Srpskoj, pa i dijelom građana i institucija u Federaciji BiH.

Zato je imperativ trenutka da se donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem bi bili predstavnici triju konstitutivnih naroda, bez stranaca. Republika Srpska, njene institucije, rukovodstvo i građani energično traže  da se Ustavni sud vrati pravu i da se pravom eliminiše nepravo.

U tom smislu, Narodna skupština Republike Srpske održala je sjednicu 17. februara 2020. godine, na kojoj su jednoglasno doneseni zaključci, prema kojima će se Republika Srpska boriti svim demokratskim sredstvima da se ova diskriminirajuća odluka poništi i da se donese Zakon o Ustavnom sudu BiH. Zaključke i stav Narodne skupštine, osim poslanika, podržavaju građani, institucije, organizacije i razna udruženja.

(Za Nezavisne novine – akademik Rajko Kuzmanović)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime