Migranti dolaze

0

BANJALUKA – Već nekoliko godina široj javnosti poznata je činjenica da se u Turskoj nalazi oko pet miliona migranata. Njihovo konačno odredište predstavlja Njemačka, a cjelokupnom logikom migrantske krize upravljaju SAD.

Strateški cilj menadžmenta migrantske krize, kojom upravljaju SAD, predstavlja sprečavanje geopolitičkog osamostaljenja EU sa Njemačkom na čelu. Operativni cilj menadžmenta migrantske krize, kojom upravljaju SAD, predstavlja pokretanje dezintegrativnih procesa u tranzicionim zemljama EU, jer je poznato da pojava migranata dovodi do jačanja desnice, koja je protivnik EU.

Pravac kretanja migranata iz Turske prema Njemačkoj vodi Balkanskom rutom. Zapadni dio ove rute predstavljaju BiH i Hrvatska, a istočni dio Srbija i Mađarska. S obzirom na Dablinski i Makareški sporazum, razumno je očekivati sve intenzivnije i trajnije zadržavanje većeg broja migranata na području Srbije, BiH i Hrvatske.

Nakon poraza ISIL-a gubi se nadzor nad kretanjem oko milion vojnika te formacije. Za razliku od klasičnih izbjeglica (uzmimo npr. srpske izbjeglice iz Кrajine 1995, koje su sačinjavale žene djeca i starci, koji su bili tehnički neopremljeni, te koji nisu imali unaprijed određen smjer kretanja), migranti sa Bliskog Istoka su uglavnom vojno sposobni muškarci, tehnički opremljeni, sa jasno određenim smjerom kretanja.

Trenutno, prvi udarni talas migranata koji se kreće u pravcu Balkanske rute je procijenjen na oko 130.000 ljudi. Razumno je pretpostaviti da će polovina migranata svoje dalje kretanje nastaviti zapadnim dijelom Balkanske rute, tj. preko BiH. Istovremeno, ukupni bezbjednosni kapaciteti u BiH iznose oko 25.141 ljudi, a u RS oko 6.920 ljudi.

Logično, slijedi pitanje. Kako će 30.000 ljudi zaduženi za bezbjednost u BiH izaći na kraj sa 65.000 vojno sposobnih migranata samo iz prvog udarnog talasa? O sljedećim udarnim talasima, koji će ići preko Zapadne Balkanske rute, a koji će brojati oko 2.500.000 ljudi, ne treba ni razmišljati.

(Nemanja Đukić, profesor sociologije, Srpskainfo)

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime