Zbijanje redova

0

BANJALUKA – Kolaps zdravstvenih sistema i polomljena ekonomija – slika je koju za sobom ostavlja pandemija korona virusa, a kada tome dodamo pune bolnice, prazne ulice i preduzeća te svođenje socijalnog kontakta isključivo na onaj unutar porodica, onda možemo sa pravom reći da je ljudska civilizacija trenutno na koljenima u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

Moderno društvo kakvo poznajemo potpuno je narušeno, a kada će svijet proglasiti pobjedu nad novim neprijateljem i koliko će nam trebati da se oporavimo od ove bitke, ostaje još da se vidi.

Koliko je najnovija pandemija promijenila životne navike ne samo građana, već i političara, vidljivo je na svakom koraku. Od nekima „omraženih likova“ političari su se preko noći pretvorili u one kojima se vjeruje.

Ono što je nekada bio lični interes sada je pretvoren u javni, a umjesto stranački kadrovi, na prvom mjestu su sada građani.

Umjesto vječitih prepirki, svađa, podmetanja i prebacivanja odgovornosti jednih na druge, ovih dana imamo sliku odgovornih političara koji besprijekorno funkcionišu.

I nisu samo pokazali odgovornost već i svoju humanu stranu, pa stoga nije ni čudo da im građani ovih dana vjeruju više nego vlastitim očima i pomno prate svaki njihov korak i mjere.

„Ljudski životi su iznad svake politike“ – rečenica koja više nije samo prazna floskula balkanskih političara već moto kojim se rukovode brojni funkcioneri.

Sasvim je vidljivo da pandemija ne testira samo građane već i političare, od kojih su mnogi do sada pokazali da se može raditi mnogo bolje i odgovornije nego su to ranije pokazivali u svom svakodnevnom radu.

Naravno, ima i onih koji su svojim javnim nastupima i ponašanjem u ovoj kriznoj situaciji pokazali da su nedorasli svojim funkcijama, ali i odgovornosti koja ima je data, pa su situaciju koristili za skupljanje jeftinih političkih interesa i širenju panike.

Korona virus nas je, ako ničemu, onda naučio da svi dijelimo istu sudbinu i da jedino “zbijanjem redova” i međusobnom saradnjom možemo izaći iz krize kao pobjednici.

A, ono što raduje, jeste činjenica da postoje kompetentni, stručni i solidarni građani, političari, funkcioneri i druge javne ličnosti, na koje se u svakom pogledu može računati.

(Autor: Snježana Karić, Srpskainfo)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime