Evropski virus

0

BANJALUKA – Virus korona osim što odnosi ljudske živote širom svijeta, te donosi ozbiljnu globalnu političku, ekonomsku, socijalnu i finansijsku krizu, pokazao je i nejedinstvo unutar Evropske unije.

Može se sa sigurnošću reći da je virus razgolitio Evropsku uniju i pokazao sve njene sistemske slabosti. Umjesto da ih zajednički neprijatelj ujedini on ih je razjedinio i pokazao da nisu dorasli kriznim situacijama.

Da je Evropska unija u krizi može se čuti gotovo svakodnevno i od mnogih čelnika država članica. Njemačka kancelarka Angela Merkel krizu je nazvala „najtežim testom za Evropsku uniju od nastanka EU“.

Kako je mali virus promijenio svijet i srušio politiku i ekonomiju te doveo u pitanje postojeće vrijednosti naše civilizacije, biće predmet mnogih rasprava u budućnosti.

Međutim, ono što je već sada vidljivo jeste da je virus pokazao da Evropska unija nije sposobna da u nekoj globalnoj nepogodi zaštititi svoje članice. Debelo plaćena briselska administracija je umjesto brze reakcije prepustila građane EU njihovim nacionalnim državama, ali i zemaljama koje uopšte nisu članice Unije.

Da se Brisel teško nosi sa krizama, bilo je vidljivo i prije par godina u slučaju Grčke, a kasnije po pitanju migrantske krize. Može se reći da ju je korona virus sada „dotukao“.

Da, Evropi nedostaju lideri koji su dovoljno snažni da preuzmu kormilo i izvuku brod na sigurnu obalu.

Tačno, korona će proći, ali nije svejedno kakva će biti startna pozicija država iz koje treba započeti oporavak.

Sada imamo bogati sjever Evropske unije i siromašni jug. Bogati sjever po svemu sudeći ne želi da finansira siromašnu jug jer misle na svoje građane i ekonomiju. Siromašnim rođacima onda neće preostati ništa drugo nego da se okrenu drugim zemljama i alternativama.

Minusi zbog korona virusa su već sada veliki i na sjeveru i na jugu, a kada tome dodamo ogromnu nezaposlenost, što za sobom povlači i mogući kolaps sistema socijalne pomoći, ali i političku krizu, onda vidimo da Evropska unija, ali ni čitavi svijet nakon ove krize više neće biti isti.

Ukoliko bogati rođaci sa sjevera ne pomognu siromašnim rođacima na jugu, ne treba da čudi ako na vlast u tim zemljama počnu dolaziti desničari koji će samo podstaći ionako rastuće antievropsko raspoloženje.

(Autor: Snježana Karić, Srpskainfo)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime