Milica Marković nova direktorica FIPE, a Šušnjar BHDC-a

0

SARAJEVO – Savjet ministara Bosne i Hercegovine je na juče održanoj sjednici smijenilo nekoliko čelnika državnih agencija kojima je istekao mandat, te su imenovani vršioci dužnosti direktora.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon sjednice, a na upit o imenovanju direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazao da sva kadrovska rješenja koja su bila u vezi sa završetkom procesa imenovanja direktora nisu okončana.

– Nije bilo spremnosti predstavnika Bošnjaka da glasaju za te odluke. Tako da nije imenovan ni direktor SIPA-e, kao ni direktori Regulatorne agencije za komunikacije, Službenog glasnika, Agencije za školovanje policijskih kadrova. Izvršili smo samo imenovanje vršioca dužnosti direktora određenih institucija na mandatni period od tri mjeseca do završetka konkursne procedure jer su tim ljudima istekli mandati – izjavio je Tegeltija.

Prema informacijama Faktora, Aleksandar Golijanin više neće biti direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH, a umjesto njega bi na tu poziciju u svojstvu vršioca dužnosti na period od tri mjeseca od objavljivanja odluke u Službenom listu trebao doći SNSD-ov Ljubiša LalovićDražen Primorac ostaje na poziciji zamjenika direktora, ovaj put u svojstvu vršioca dužnosti do okončanja konkursne procedure.

Sa pozicije direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) je smijenjen Gordan Milinić, a za vršiteljicu dužnosti je, saznajemo, imenovana Milica Marković, bivša zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ranije raspisani konkurs za izbor direktora FIPA-e je poništen, te će biti raspisan novi.

Velimir Jukić više nije direktor Agencije za statistiku BiH. U naredna tri mjeseca bi vršiteljica dužnosti direktorice te institucije trebala biti Vesna ČučićFadil Fatić ostaje jedan od zamjenika direktora, dok će umjesto Miljana Popića drugu zamjeničku poziciju obnašati Radmila Čičković, dosadašnja pomoćnica ministrice finansija entiteta RS i nekadašnja direktorica Elektroprivrede RS i Zavoda za statistiku RS.

Čedomir Šušnjar je novi vršilac dužnosti direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, a na direktorskoj poziciji će zamijeniti Željka Travara. Direktor Međunarodnog aerodroma Mostar Marin Raspudić biće vršioc dužnosti zamjenika direktora te institucije.

Džemil Hajrić ostaje na poziciji direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, dok je njegov dosadašnji zamjenik Dražen Brenjo smijenjen i na njegovo će mjesto u naredna tri mjeseca doći Slobodan Dojčinović.

(Faktor.ba)

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime