Kriza

0

BANJALUKA – Prema najavama brojnih funkcionera, BiH će uskoro zadesiti veoma ozbiljna migrantska kriza, a skoro ništa se ne radi kako bi se to spriječilo ili bar umanjilo.

Godinama se već priča da će ovaj dan doći zbog brojnih propusta već sada bivših funkcionera bezbjednosnih agencija, ali ni ovi novi ništa ne preduzimaju.

Koliko je sada ozbiljna situacija najbolje govori izjava direktora Službe za poslove sa strancima BiH, Slobodana Ujića, koji je upozorio da će migrantska kriza eskalirati nakon epidemije virusa korona i popuštanja mjera.

Ne treba biti puno pametan da se dođe do istih zaključaka, jer dovoljno je vidjeti podatak da se u BiH nalazi oko sedam hiljada migranata, dok je u nekim zemljama u regionu taj broj dosta manji.

Znajući bezbjednosnu situaciju u BiH, nedovoljan broj graničnih policajaca, ali i našu ekonomska situaciju, očigledno je da se nećemo lako izboriti sa ovim problemom.

Ono što još posebno otežava ovu borbu je i to što trenutno nemamo ministra bezbjednosti BiH, jer je Fahrudin Radončić nedavno podnio ostavku.

Dolaskom ljepšeg vremena očekuje se dolazak još većeg broja migranata, kojima, naravno, neće biti cilj ostati u BiH, ali su velike šanse da ostanu.

Mali broj migranata ima namjeru da se zadrži u BiH, njima je svakako cilj da se dokopaju zemalja Evropske unije. Ali, prema najavama, granice zemalja Evropske unije biće još čvršće zatvorene, a to znači da će ih sve više ostajati u BiH.

Migrantski centri su puni, ti ljudi koji su tu smješteni nemaju osnovne uslove za život i razumljiva je njihova nervoza, ali i sve češće sukobi.

Ako se obistine ove najave povećanog dolaska migranata u BiH, mogla bi da nas pogodi jedna od najvećih migrantskih kriza, s kojom ćemo se veoma teško izboriti.

(Autor: Goran Obradović, Srpskainfo)

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime