Zara, H&M i Stradivarius zatvaraju prodavnice širom svijeta

0

Poslije 20 godina vladavine i ogromne zarade takozavana “brza moda” (fast fashion) trpi ogromne gubitke i proizvođaci poput svedskog gignta H&M, španske “Zare” “Paul&Bear”,”Stradivariusa” zatvaraju hiljade prodavnica širom svijeta, a bez posla ostaju prodavci u razvijenom svijetu i radnici u siromašnim zemljama piše dnevni list “Hafington post”.

Prema procjenama lista The Busineš & fashion, globalna industrija mode, odjeća i cipele, će zbog pandemije i krize imati između 25 i 30 odsto gubitaka. Ogromna suma budući da ova privredna grana, na svjetskom nivou, godišnje zarađuje 2,5 triliona dolara.

Jeftina modna odjeća po sistemu “obuci i baci”, trpi velike gubitke zbog pandemije kovida-19, a tome je doprinijela činjenica da je jeftina moda globalizina, to jest proizvodi se u udaljenim delovima svijeta, sto je u vrijeme pandemije korona virusa doprinijelo prekidu komunikacija.

“Kovid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odjeće kojima već dugo ne ide dobro. Previše je proizvodnje, neodrživa je za planetu,” rekao je za Hafington post direktor međunarodnog Instituta za modni dizajn i marketing “Polimoda” Danilo Venturi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime