Usmeno predanje

0

BANJALUKA – Čovjek dobije simptome, testiraju ga, PCR pokaže da je pozitivan ili negativan na korona virus, o rezultatima ga informišu telefonskim putem, ali nalaz – ne daju?!

Ovakva praksa kod nas je na snazi od sredine jula, otkad nijedan testirani nije dobio rezultat napismeno. Kao da smo se vratili u vrijeme kada je većina stanovništva bila nepismena, pa su se bitne informacije prenosila isključivo „od usta do usta“, jer, bože moj, nije imao niti znao ko da ih zapiše.

Iako smo prilično daleko od tih vremena, u Institutu za javno zdravstvo RS naprasno su odlučili da ne daju ljudima rezultate testiranja u pisanoj formi, nego da ih HES banjalučkog Doma zdravlja usmeno obavještava o njihovom korona-statusu.

Kako i zašto, nisu se udostojili da objasne, ali nalaze ne daju, pa ne daju.

Šuška se da su se u IJZ na ovaj korak odlučili jer su, navodno, pojedinci lažirali simptome, kako bi bili testirani, a s dobijenim negativnim testom su prelazili granicu i išli na more, u Hrvatsku.

Međutim, ako je i bilo ovih mahinacija, zaista nije bilo nužno ukidati izdavanje nalaza. Jednostavno, bilo je dovoljno uvesti praksu izdavanja nalaza par dana nakon rezultata, jer je poznato da, za ulazak u Hrvatsku, negativan nalaz ne smije da bude stariji od 48 časova.

Dakle, ako je ova varijanta istinita, neko se, očigledno, nije ni potrudio da doskoči simulantima, a nije bilo nimalo teško. A možda je posrijedi i nešto drugo ili treće, sam vrag bi ga znao…

Bilo kako bilo, u IJZ RS, kao ustanovi broj jedan koja testira na korona virus, i dalje ignorišu zahtjeve građana da dobiju svoje nalaze, pa još neće ni da im objasne zašto su uskraćeni za njih.

Umjesto toga, one koji traže svoj rezultat napismeno, pitaju – a, što će vam to?! Kad vide da čovjek ne odustaje, a samo da ga skinu s dnevnog reda, šalju ga u HES koji, međutim, nalaz može da izda jedino ako ga je dobio od IJZ. I tako po nekoliko puta, dok nekome, a zna se kome, ne dosadi.

Nema šta, jako lijepo i humano prema građanima, i to u doba korone!

(Autor: Maja Radoja, Srpskainfo)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime