Njemačka se već suočava sa drugim talasom epidemije

0

BERLIN – Njemačka se već suočava sa drugim talasom epidemije virusa korona i rizikuje da protraći ranije postignut uspjeh time što stanovništvo ne poštuje pravila socijalnog distanciranja, izjavila je predsjednik njemačkog udruženja ljekara “Marburger Bund” Suzan Jona.

Dnevni broj potvrđenih slučajeva zaraze konstantno je rastao u posljednjih nekoliko sedmica, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju da slabije održavanje higijene i nedovoljno poštovanje pravila socijalnog distanciranja jednog dijela stanovništva dovodi do širenja virusa u zajednicama.

“Već smo u drugom usponu”, rekla je Jona za list “Augsburger algemajne”.

Prema riječima Jone, postoji opasnost da će se željom za vraćanjem u normalno stanje i ukidanjem mjera sprečavanja širenja zaraze protraćiti uspjeh koji je Njemačka do sada postigla.

Jona je pozvala stanovništvo da nastavi da poštuje mjere socijalnog distanciranja i higijene, kao i da nastavi da nosi zaštitne maske.

Najveća evropska ekonomija do sada je uspjela da iskontroliše pandemiju uz manji broj žrtava u odnosu na pojedine susjedne zemlje, kao što su Francuska i Italija, zahvaljujući čestom testiranju, dobrom zdravstvenom sistemu i poštovanju mjera socijalnog distanciranja.

Njemački Institut “Robert Koh” saopštio je da je u Njemačkoj broj zaraženih u posljednja 24 časa uvećan za 879 na 211.281, a da je preminulo još osam pacijenata pozitivnih na virus korona, čime je ukupan broj umrlih od posljedica pandemije u toj zemlji dostigao 9.156.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime