Srbi prognani iz Hrvatske: Miloševiću nije mjesto u Kninu

0

BEOGRAD – Uz bolno sjećanje na svoja stradanja i patnje doživljene tokom i nakon ”Oluje”, porodice žrtava, kao i prognani Srbi iz Hrvatske, izražavaju neslaganje sa namjerom Borisa Miloševića da prisustvuje ovogodišnjoj proslavi “Oluje” u Kninu, saopštila je danas Srpska koordinacija.

To udruženje smatra da je učešće predstavnika Srba u Hrvatskoj, Borisa Miloševića, u državnoj proslavi ”Oluje” u Kninu neprihvatljivo i da je u funkciji “smokvinog lista” kojim bi se prekrila zločinačka strana te akcije u kojoj je izvršen masovan etnički progon Srba.

Ističu da učešće Miloševića u proslavi neće moći da izbriše činjenicu da je akcija “Oluja” udruženi zločinački poduhvat, koji je imao jasan cilj – trajni etnički progon Srba sa prostora tadašnje Republike Srpske Krajine.

Ocjenjuju da je masovan etnički progon Srba u akciji ”Oluja” bio državni projekat vlasti u Hrvatskoj, na čelu sa Franjom Tuđmanom, koji je sproveden na sistematski i brutalan način, odnosno javnim ubistvima civila, progonom, otimačinom, pljačkanjem, paljenjem i uništavanjem srpske imovine i javne infrstrukture.

“Danas u hrvatskom društvu preovladava neistina da su Srbi otišli jer nisu hteli da žive u Hrvatskoj, a ne da su proterani. Sve relevantne hrvatske političke stranke vide samo oslobodilačku stranu ‘Oluje’ i ne pada im na pamet da postave pitanje njene zločinačke sadržine. Sve to ukazuje da je Hrvatska daleko od suočavanja s prošlošću i iole objektivnog sagledavanja događaja iz bliže i dalje istorije”, naglašava se.

Podsjećaju da je u akciji etničkog čišćenja ”Oluja”, ubijeno 1.834 osoba srpske nacionalnosti, od toga preko 1.200 srpskih civila od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina, kao i da je nestalo preko 1.800 osoba.

Takođe, podsećaju i da je protjerano preko 250.000 Srba, zapaljeno preko 20.000 srpskih kuća i objekata, a preko 40.000 stanova u svojini Srba uzurpirano je i nikada nije vraćeno.

Kako navode, narednih desetak godina, Republika Hrvatska je preduzimala sistematske mjere kako bi onemogućila povratak Srba, a za masovne ratne zločine počinjene u Oluji, u Hrvatskoj je pravosnažno danas osuđeno samo jedno lice.

Ističu da je pečat na patnje porodica žrtava i prognanih dao i Haški sud za ratne zločine, koji je konačnom drugostepenom presudom oslobodio hrvatske generale za udruženi zločinački poduhvat u ”Oluji”, iako je prvostepenom presudom osudio Gotovinu na 24 godine zatvora, a Markača na 18.

“Na taj način, pravda za porodice žrtava nije zadovoljena, već brutalno ismijana”, ističu.

Podsjećaju i da je Međunarodni sud pravde u svojoj odluci od februara 2015. godine, utvrdio da su se tokom i nakon operacije ”Oluja”, dogodili zločini nad civilima, koji bi mogli biti dela izvršenja genocida, ”ali da nije dokazana specifična genocidna namjera”.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime