ĐACI SE VRAĆAJU U KLUPE Doktor Kon o detaljima nove školske godine

0

BEOGRAD – Časovi u Srbiji bi u osnovnim školama od septembra za mlađe razrede mogli da traju od 30 do 35 minuta, a između da se radi dezinfekcija.

Ima više modela i varijanti, direktori, nastavničko vijeće i roditelji treba da se dogovore šta je najbolje.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon je gostujući u jutarnjem programu RTS govorio o predstojećoj školskoj godini i o izazovima koji predstoje.

Kako je istakao postoje modeli po kojima nastava treba da funkcioniše, a izbor istih ostaje na direktorima, nastavničkom vijeću, ali i na roditeljima.

– Obrazovanje je osnov društva, nešto što mora da funcioniše posebno u najnižim razredima. Što se tiče načina na koji će to da funcioniše, dobili smo od Ministarstva prosvete varijante odnosno modele, posebno za osnovnu i posebno za srednju školu. Tu se prepušta organizacija i biranje modela direktorima, nastavničkim većima, roditejima, da se zajedno dogovore koji je model najprihvatljivji – rekao je dr Kon.

On je govorio i o epidemiološkim mjerama koje će morati da se poštuju kako u učionici tako i pri izlazu iz iste, prenosi Blic.

– Ono što je opravdano medicinski je da od prvog do četvrtog razreda najviše može biti četiri časa i to da traju od 30 do 35 minuta, a između časova 20 minuta odmora sa dezinfekcijom – objasnio je dr Kon.

Postavlja se pitanje nošenja maske, a po njegovom mišljenju to ima smisla kad se ustane i kad se izlazi napolje.

– Tokom boravka u učionici treba da je po 15 učenika po odeljenju, manje od četiri metra kvadratnih ne bi smjelo da bude po đaku. Škola ima obavezu da napravi poseban plan nastave, ovo je posebna godina, sve je specifično – objasio je dr Kon.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime