Najskuplji minimalac

0

BANJALUKA – Jednog dana, kad prođe ova pandemija, a svi vjerujemo da će to biti uskoro, Vlada RS treba da ima nultu toleranciju prema izbjegavanju plaćanja poreza.

Od kako postoji Republika Srpska toliko i pojedini poslodavci varaju državu i radnike s minimalnim platama, vrdaju na sve moguće načine samo da manje plate poreza.

Radnici na minimalcu, a gazda godinama milionsku dobit prikazuje; obrazac je po kojem većina poslodavaca posluje u RS. Poenta svakog posla jeste profit, ali ne i nesrazmjeran odnos primanja radnika i zarada poslodavaca.

Takvo halapljivo poslovanje samo je poguralo našu aktivnu radnu snagu da, zajedno s kompletnim porodicama, odu odavde. Da plaćaju porez Njemačkoj.Uprkos muljanju, država je odlučila da i takvima izađe u susret u krizi zbog pandemije. Oni koji godinama varaju državu i radnike sada su na budžetskim jaslama. I biće bar do septembra, ako ne i duže.

Iskreno govoreći, ta pomoć je namijenjena isključivo za plate radnika i tako se i isplaćuje – minimalac u bruto iznosu. Ali, to nije garancija da će ti radnici ostati na radnom mjestu nakon što prestane državna pomoć.

Dok država u najboljoj namjeri pokušava da spase radna mjesta u privredi, od koje zavise i javna uprava, na tržištu rada se dešava da upravo branše koje su najglasnije u zahtjevima za pomoć i kojima se izlazi u susret – “šaltaju” radnike. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih imamo gotovo izjednačen odnos onih koji su od marta ostali bez posla i onih koji su našli posao.

Poslije krize, zbog poreskih obveznika, čijim parama se isplaćuju ovi minimalci, i zbog poslodavca, koji rade po slovu zakona i posluju u uslovima nelojalne konkurencije, očekujemo da se nikome ne gleda kroz prste i da zakoni jednako važe za sve.

(AUTOR: Tijana Grujić, Srpskainfo)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime