Džaba smo krečili

0

BANJALUKA – Radost što je nastava, uprkos tome što epidemiološka situacija nije obećavajuća, krenula u školskim klupama, u velikoj mjeri zasjenilo je to što je, već prvih dana, zaraza prošetala učionicama.

Naime, đaci još čestito nisu dobili ni rasporede časova, a korona virus je potvrđen kod nekih nastavnika i učenika. I dalje nije baš najjasnije da li su, kada su došli u školu, oni već imali neke simptome ili su bili u kontaktu s nekim pozitivnim, zbog čega je trebalo da sjede kući.

U svakom slučaju, zbog njihovog samo jednog ili dva dolaska u školu u izolaciju su poslata cijela odjeljenja, tako da će njihove klupe, u najboljem slučaju, biti prazne 14 dana. Jer, nije isključeno da će, kad se vrate, opet neko, nakon par dolazaka, dobiti temperaturu ili grlobolju, ili čak pozitivan rezultat testa, jer se prije povratka u učionicu već i zarazio i testirao.

Bilo kako bilo, početak ove školske godine nimalo nije obećavajući.

Ako pretpostavimo da niko od zaraženih đaka neće razviti težu kliničku sliku što je, uostalom, i svojstveno za djecu, ostaje problem organizovanja nastave kako u školi, tako i kod kuće. Dok učionice budu čekale da se odjeljenja vrate iz izolacije, djeca kod kuće još ne mogu da prate onlajn nastavu, pa će po dvije sedmice provesti kao da su na produženom odmoru.

Bar ako je suditi po njenom početku, za ovu školsku godinu moglo bi se reći da je na tankom ledu, iako je tek početak septembra.

Ono što bi moglo da iščupa situaciju je da se u školu vrate oni iz izolacije, a da i oni i svi ostali, i nastavnici i đaci, odnosno njihovi roditelji, više obrate pažnju na simptome i rizične kontakte. I da niko od njih u školu ne ide ako postoji i najmanja šansa da su negdje “pokupili” koronu.

U suprotnom, moglo bi se desiti da bude pravilo, a ne izuzetak, to što će, zbog jednog ili dva pojedinca, cijela odjeljenja završavati u izolaciji, pa se vraćati u školu, i tako ukrug. A da će s ponosom najavljivani početak škole u klupama ostati samo mrtvo slovo na papiru.

(AUTOR: Maja Radoja, Srpskainfo)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime