Tačka o priznanju Kosova trajno uklonjena

0

VAŠINGTON – Tačka 10 o priznanju tzv. Kosova nije odložena za godinu dana, kako tvrdi opozicija, već trajno izbačena iz sporazuma, izjavila je danas savjetnica za medije predsjednika Srbije Suzana Vasiljević.

“Ta tačka je izbačena, nije promenjena i to nije vremenski uslovljeno. U sporazumu ne piše da će za godinu dana ponovo da bude revidirana ili vraćena ta tačka”, rekla je Vasiljević gostujući na Prvoj.

Ističe da je Beograd uspio i ime sporazuma da promijeni, tako da to nije sporazum Srbije i Kosova već Beograda i Prištine i dodaje da je to velikih uspjeh.

Vasiljević je potvrdila informacije koje su se mogle čuti da je prethodno sve bilo na ivici, odnosno da se sastanak prekine i da se srpska delegacija vrati u Srbiju.

“Imali smo nanzake da će se tako nešto naći dan uoči kada smo stigli tamo. Vučić kada dođe do problema, gde mora da donese neku važnu odluku, toliko je koncentrisan i to veče nije progovorio ni reč”, rekla je ona.

Vasiljević kaže da je ostalo da se vidi kako to saopštiti SAD da će biti kraj pregovora ako se nađe sportna tačka o priznanju Kosova.

“Nakon što se Vučić sastao sa vrhom američke admisrtacije, pošto su tu bili i Ivanka Tramp i O”Brajan i Grenel i video da se nalazi ta tačka 10, saopštio je da ne može da nastavi pregovore ako se bude nalazila ta tačka, to jest da ‘Srbija ne može da pristane na ovako nešto, niti može niti želi da prizna Kosovo'”, kaže Vasiljević.

Uslijedila je pauza od sat i po, prenosi Vasiljević, koja je iskorišćena za konsultacije, američka strana vjerovatno sa predsjednikom Trampom, a Vučić sa svojim timom i Beogradom.

“Vučić je sve vreme ćutao, sam je sedeo u sobi i nakon 15 minuta konsultacija, ostao je sam i vodio razgovore sa ljudima u Beogradu. Razmišljao je kako da postupi jer ima priliku da uradi najbolju stvar za svoju državu ili sve da upropasti. Od jedne reči zavisi budućnost vaše zemlje. To je bio veliki pritisak”, kaže Vasiljević.

Upitana kako komentariše to što je Aljbin Kurti na Twitteru poslije konferencije za novinare Samoopredjeljenja objavio da obaveze koje je u Vašingtonu potpisivanjem sporazima preuzeo premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti “ne obavezuju” Samoopredjeljenje “kada se budu vratili u kabinet”, Vasiljević je rekla da je to izjava o namjerama potpisana u prisustvu predsjednika SAD, što je obavezujući dokument.

Kaže da se američka administracija strogo drži toga da ko god da je na vlasti da se poštuju sporazumi koje su potpisale prethodne vlasdi.

“Biće tu velikih pritisaka i od strane međunarodne zajednice i na nas i na Prištinu. Sve to govori koliko je pozicija Srbije teška”, smatra Vasiljevićeva.

Na pitanje da kako vidi komentar ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, na koji je takođe Grenel odgovorio i da li je to u tvitu Grenela bio “smijeh ili podrugljiv smijeh”, rekla je da se Grenelov komentar više odnosio na ozbiljnost onoga što je dogovoreno u Vašingtonu, pošto zna da će srpska strana ispuniti sve što je uradila.

Ona dodaje da pojedini bivši ministri minimiziraju uspjeh Srbije u Vašingtonu mjereći ga veličinom stolice.

Naglasila je da je predsednik Srbije prvi put poslije dosta godina imao tet-a-tet sa predsjednikom SAD i to da mu je Donald Tramp uoči izbora i borbe sa kovidom posvetio 15 minuta da ga sasluša, kao predsjedniku jedna male zemlje za Balkana.

Komentarisala je i tvit Dragana Šutanovca na kome se vidi da Tramp na potpuno isti način sjedi sa najvažnijim ljudima iz svog tima za borbu sa koronom, čiji članovi sjede preko puta njega na stolicama istim kao što je sjedio predsjednik Vučić, navodeći da je postavka uvijek ista i da se samo ijmenja broj stolica.

Istakla je da je takav protokol isti za predstavnike svih drugih zemalja, s obzirom da se primjenjuju mjere za sprečavanje širenja kovida.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime