DODIK: Dobar razgovor sa premijerom i predsjednikom Hrvatske

0

ZAGREB – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio je danas u radnoj posjeti Hrvatskoj, a za ATV poručuje da je sa svim sagovornicima imao otvoren razgovor i da ih je upoznao sa situacijom u BiH.

“Ovo je bio dobar radni sastanak.Sa svim sagovornicima sam imao otvoren razgovor. Sa predsjednikom Milanovićem sam razgovarao o temama koje su važni za Hrvatsku i Republiku Srpsku. Upoznao sam ga sa situacijom u BiH, upoznao sam ga sa onim što je činila međunarodna zajednica i o stavovima sa naše strane”, poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH ponovio je da je međunarodna zajednica nanijela štetu BiH i da je potreban dogovor unutrašnjih faktora u BiH inače će se BiH sama od sebe urušiti.

“Svi mi želimo evropski put BiH. Došao sam ovdje da potvrdim taj evropski put. Ne treba da idemo u NATO savez, ali ono što mogu da vidim i da mi niko i ne kaže, da države NATO saveza i ne žele zemlje nesređenog sistema kakva je BiH. Tako da tu nemam nikakvih dilema”, poručio je Dodik i dodao da se razgovaralo i o infrastrukturnim pitanjima.

“Glavno pitanje za Most na Savi. Oni su potvrdili da će ispuniti svoje obaveze. Očekujem da će u nekoj dogovorenoj dinamici taj projekat realizovati, uvažavajući zastoje zbog virusa korona”.

Dodik je razgovarao i sa mitropolitom SPC-a u Hrvatskoj koji ga je upoznao sa problemima koje imaju ovdje. Vlada Republike Srpske dala je 100.000 evra za sanaciju štete crkve u zemljotresu.

Hrvatska je na putu da podrži BiH na evropskom putu. Žele da zaštite prava Hrvata koji su dosta oskrnavljeni u političkom okršaju sa Bošnjacima na nivou BiH i na nivou FBiH. To je nešto što smo mogli da čujemo, ali smo to znali i ranije. Postoji njihova zabrinutost za stanje u BiH oko toga Potrebno je da se uvažavaju jednaka prava svih konstitutivnih naroda i da jedan narod ne može da bira predstavnike drugog naroda kao što je slučaj sa Komšićem. Suštinski, a ne formalno imamo u predsjedništvu dva bošnjačka predstavnika. Ja kao član Predsjedništva BiH”, poručio je Dodik.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime