Vozači u BiH duguju više od 70 miliona KM zbog neplaćenih kazni

0

SARAJEVO – Više od 70 miliona maraka – toliko duguju vozači u BiH zbog neplaćenih saobraćajnih kazni. Oko 46 miliona su dugovanja onih iz Federacije BiH, duplo manje, odnosno 23 miliona duguju vozači iz Republike Srpske, a 3,3 miliona maraka trebalo bi da plate iz Brčko Distrikta.

Kao i godinama unazad prednjače oni koji su se na papučicu gasa oslanjali više od dozvoljenog.

Takvih je u Republici Srpskoj od početka godine do danas bilo 52 hiljade, pokazuju podaci MUP-a. Pokazuju i to da je najveće prekoračenje brzine iznosilo čak 180 kilometara na čas.

“Izmjerena je na magistralnom putu Banjaluka – Gradiška. Na ograničenju 80 kilometara na čas vozač je upravljao motornim vozilom brzinom 266 kilometara na čas i izmjerena je brzina na području grada Bijeljine 180 kilometara na čas  gdje je ograničenje bilo takođe 80 kilometara na čas”, izjavio je Milan Salamadija, inspektor u Upravi policije MUP-a Republike Srpske.

Jedna od mjera koja bi mogla dati rezultate jeste oduzimanje vozila zbog učinjenih prekršaja i time sklanjanje opasnih vozača sa ulica. To je, za sada, regulisano Zakonom o prekršajima, ali se očekuje da bude uvršteno i u izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske koje su u pripremi, a koje bi se do kraja godine trebale naći pred narodniim poslanicima.

“Jedno od rješenja jeste oduzimanje vozila i u tom slučaju to lice ne bi više bilo u situaciji da čini prekršaje. Neko će reći kupiće drugi automobil, pa i drugi automobil će biti oduzet, a na kraju ne može imati deset automobila koje će voziti”, rekao je Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Najviše saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom dešava se u julu i avgustu. I ove godine cifre su crne. U julu je poginulo sedam lica, a u avgustu čak 21. Međutim, kada se to uporedi sa prošlom godinom, situacija je ipak bolja. U prvih osam mjeseci broj stradalih u saobraćajnim nesrećama manji je za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Osnovni razlog malo pozitivnijeg trenda mogao bi biti prethodno sproveden policijski čas, preventivne mjere i smanjeno kretanje građana, objašnjavaju iz MUP-a.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime