Opuštanje može skupo koštati građane

0

BANJALUKA – Opuštanje građana, stranački skupovi i izlasci u kafiće u Banjaluci doveli su do toga da je u srijedu na dnevnom nivou u gradu na Vrbasu od početka pandemije virusa korona zabilježen najveći broj zaraženih – njih čak 73.

Nakon što svakodnevno slušamo epidemiologe da je potrebno pridržavati se svih pravila i uputstava, kao što su redovna dezinfekcija ruku i nošenje maski, sve više građana u Banjaluci ih ne poštuje.

Uskoro će i izbori, koji su zakazani za 15. novembar, pa skoro sve političke partije, kako bi promovisale svoje ideje i prikupile više glasova, organizuju skupove na kojima rijetko ko nosi maske i pridržava se propisane distance.

Iako i političke partije apeluju da se svi pridržavaju pravila, na skoro svim skupovima po fotografijama se vidi da se čak ni političari ne pridržavaju pravila, a kamoli građani.

Da su se građani opustili, govori i činjenica da je banjalučka policija za vrijeme racije prošlog vikenda u tri ugostiteljska objekta u Banjaluci u njima zatekla ukupno 422 osobe, odnosno u jednom 120, u drugom 170, a u trećem 132 ljudi.

Kako sve ovo objasniti ljudima koji se od početka pandemije u martu pridržavaju svih pravila i uskraćuju sebi i svojoj porodici sve ono što su mogli raditi prije korone? Kako se oni mogu svega pridržavati, a nesavjesni pojedinci, kojih je, nažalost, sve više, ne mogu? Zašto svako ko se pridržava pravila treba da rizikuje zbog onih koji ih krše? Zašto da oni koji se pridržavaju mjera i pravila treba da rizikuju zbog njihovog “opuštanje”?

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, kaže da je sada nemoguće utvrditi gdje je klaster ili grupa koja je uzrok povećanja broja zaraženih. A izgleda da ni novčane kazne više ne djeluju.

Kako naći rješenje, a sve češće saznajemo da je u kafićima pronađeno više od 50 ljudi?

Od marta je prošlo sedam mjeseci, a mi tek sada bilježimo, nažalost, negativne rekorde. Smatram da je vrijeme da se konačno uozbiljimo i počnemo razmišljati o našim najbližima da situacija ne bi bila još gora.

(Autor: Nemanja Vukojević, Nezavisne novine)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime