Lavrov dolazi i u Istočno Sarajevo i sastaje se sa rukovodstvom Srpske

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se veoma raduje dolasku ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova u posjetu BiH, te dodao da će se i rukovodstvo Republike Srpske sastati sa njim.

“Imaću priliku da ga ugostim u Istočnom Sarajevu i to je veoma važno. Čak mi je važnije što će Lavrov doći u Istočno Sarajevo nego u Sarajevo. I rukovodstvo Srpske će imati sastanak sa njim“, rekao je Dodik.

Kada je riječ o predstojećim izborima u SAD, Dodik je rekao da navija da pobijedi aktuelni američki predsjednik Doland Tramp.

“Navijam da Tramp pobijedi. Ako pobijedi /Džozef/ Bajden, idemo dalje. Mislim da mu /Bajdenu/ treba reći da je posljednjih 20 godina negativan prema Srbima. Nažalost, ako pobijedi, moraćemo da istrpimo i Bajdenov mandat. Istrpićemo i to, nije kraj svijeta”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

On je istakao da se ne treba stiditi i da se očekuje od političara da kažu da je Bajden bio negativan prema Srbima.

Dodik je naveo da prati ono što je u Americi interes Srba koji većinski glasaju za Trampa, te podsjetio da je na prošlim američkim predsjedničkim izborima u Sarajevu bila organizovana javna podrška Hilari Klinton protiv Trampa.

Dodik je Vašingtonski sporazum Beograda i Prištine ocijenio kao dobar aranžman za Srbiju, te dodao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uradio dobar posao za Srbe i Srbiju i treba nastaviti dalje.

Na pitanje hoće li se poljuljati odnosi Srba sa Rusijom nakon učestalih razgovora na relaciji Srbija-SAD, Dodik je rekao da odnos Srba, Srbije i Republike Srpske sa Rusijom ostaje dobar i korektan.

“Rusija je faktor koji je za mir i stabilnost u regionu. Rusija je za Dejtonski sporazum. Približavanje Beograda i Vašingtona i razgovori su dobri i to nema veze sa NATO-om. Pogotovo nema veze sa BiH. NATO nije opcija za Republiku Srpsku i tu se priča završava”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da pojedinci izvlače priče da je on ruski čovjek i slično, poručivši da je on čovjek Republike Srpske i Srbije i nikoga više.

Komentarišući “podizanje prašine” oko mogućeg dvojnog državljanstva Srbije i Republike Srpske, Dodik je rekao da je dvojno državljanstvo potrebno, jer se radi o integraciji i međunarodnim standardima, te podsjetio da se u EU to radi na svakom koraku.

“Dušebrižnici su počeli odmah da viču kako je dvojno državljanstvo Republike Srpske sa Srbijom put u iseljenje. Nije put u iseljenje”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da mnogo ljudi iz Republike Srpske ima državljanstvo Srbije, među kojima je i on sam.

“Mi pripadamo srpskom narodu i to se potvrđuje kroz dvojno državljanstvo. Mi smo Srbi, mi nismo bosanski Srbi”, rekao je Dodik, navodeći da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić korektan i pozitivan po tom pitanju.

Komentarišući to što se Vučić nedavno upisao u školu za košarkaške trenere i ima li mjesta za za njega u “Igokei”, Dodik je odgovorio potvrdno.

“Naravno, ako Vučić hoće, može sutra biti glavni trener “Igokee”. Ali, pod uslovom da mi obeća da ćemo napraviti tim koji će pobjeđivati i “Zvezdu” i “Partizan” u Beogradu. Iako volim Beograd mnogo, volim i da pobijedim “Zvezdu” i “Partizan” u Beogradu”, rekao je Dodik.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime