Hrvatska se bori sa rastom broja zaraženih koronom

0
ZAGREB – Brzi testovi na virus korona još su nedovoljno tačni, ali imaju primjenu u nekim situacijama kad treba brzo uraditi test, izjavio je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak nakon sastanka koji su on i ministar zdravlja Vili Beroš održali danas s direktorima bolnica.

Što se tiče testova, razgovarali smo o brzim antivirusnim testovima. Sad dolaze na tržište, ima više proizvođača. Napravljeno je više validacija. Zaključeno je da su još nedovoljno tačni da bi ih koristili, ali imaju primjenu u nekim situacijama kad se mora brzo napraviti test, može pružiti pomoć. No, nakon toga potrebno je rezultate potvrditi PCR-om, jer ovi testovi još nisu dovoljno pouzdani rekao je Capak, prenosi Jutarnji list.

Kazao je i da u Hrvatska ima 27 laboratorija koji obavljaju dijagnostiku, ali je problem što nedostaje reagenasa i potrošnog materijala.

– Na tome se radi, komunicira se s distributerima i proizvođačima. Registracija daljih laboratorija će biti predmet rasprava. Svi koji traže registraciju, biće provjereni panel testom koji će sprovesti HZJZ ili Infektivna klinika – najavio je Capak nakon sastanka s direktorima bolnica o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih virusom korona i onih koji su hospitalizovan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime