KON: Treći talas zaraze može da traje 12 DO 16 NEDJELJA

0

BEOGRAD – Korona virus u svim zemljama oko Srbije pokazuje veliki potencijal i brzo se prenosi, jer ulazimo u period jesen-zima kada je najaktivniji, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da treći pik može da traje 12 do 16 nedjelja.

On je za TV Pink rekao da se broj zaraženih povećava u Beogradu, ali i u Kragujevcu i Valjevu i da od primene epidemioloških mjera zavisi koliko ćemo ga usporiti.

– Samo od našeg ponašanja zavisi koliko ćemo ga usporiti. Može da traje 12 do 16 nedjelja sa usporavanjem. Što ga više usporimo to će manje ljudi imati tragičan ishod – rekao je Kon.

On je naveo da mnoge evropske zemlje nisu imale drugi pik tokom ljeta, kao Srbija, i da tek sada imaju drugi udar virusa.

Srbija je imala tokom ljeta drugi udar i povećanje broja oboljelih te Kon smatra da je zbog toga Srbija u ovom momentu bolja od ostatka Evrope.

Napominje da je važno da se nose maske i na otvorenom u pješačkim zonama gdje je nemoguće kontrolisati distance.

– Preporuka je da se nosi maska svuda i na svakom mjestu. Jedina zemlja koja se drži po pitanju korone je Kina, jer svi nose stalno maske. Zahvaljujući tome tako mnogoljudna nacija se drži bez i jednog slučaja – naglasio je on.

Pojašnjava da ukoliko svi nose maske zaštita od prenošenja virusa je 99 odsto.

Ako samo jedan čovjek nosi masku, a oko njega niko ne nosi onda je on samo 30 odsto zaštićen.

Kon napominje da je važna kolektivna svijest, da primjenom preporučenih mjera može da se smanji prenošenje virusa dok nemamo vakcinu.

– Usporavanjem prenošenja virusa obezbjeđujemo ne samo zdravstvenom sistemu da opstane, već obezbjeđujemo da se preživi period do dolaska vakcine koja treba da obezbjedi kolektivni imunitet. Ovo je previše ozbiljna bolest da se čeka da se prirodno stvori kolektivni imunitet – naveo je on.

Broj pacijenata u kovid ambulantama se stalno povećava, te je tako u Beogradu pretprošle nedjelje bilo 11, 6 odsto, a prošle 20 odsto.

Kon kaže da ga “gane” kada vidi ljude na ulici da su disciplinovani, da nose maske i da mora da se shvati da je ponekada Krizni štab za borbu protiv kovid 19 oštriji jer su “jako zabrinuti”.

– Ne možete da izostavite činjenicu da se tako dramatično virus ubrzava u neposrednoj blizini, a da gledate proslave i neke nedodirjive, kako ih zovemo u medicinskom dijelu Kriznog štaba – rekao je Kon.

Pojašnjava da ponašanje treba mijenjati dok se virus nije raširio u suprotnom će masovno zaražavanje natjerati sve da mijenjaju ponašanje.

Upitan šta će biti sa školama i da li će se zatvarati, Kon je rekao da to ne zavisi od epidemiologa da je model nastave za škole napravljen i da to funkcioniše.

– Prošle nedjelje bilo je pojedinačnih slučajeva zaraze u 26 škola, od toga 10 srednjih, pretprošle nedjelje bilo je u 27 škola. Rijetki su slučajevi da se jasno vidi prenošenje u školi, do prenošenja dolazi van škole – naveo je on.

Procedura je da ukoliko se u jednom odjeljenju pojave dva zaražena učenika cijelo odjeljenje ide na onlajn nastavu, te se tako može desiti i da deset odjeljenja u jednoj školi prati nastavu onlajn, ali da to ne znači da će se nastava uživo prekinuti u školi.

Nadzor je, navodi, u školama i vrtićima dobar, ali da fali bolji nadzor nad velikim kolektivima i mjestima zabave.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime