VRHUNAC EPIDEMIJE TEK SLIJEDI Kada će Srpska imati najviše TEŠKIH KOVID BOLESNIKA

0

BANJALUKA – Bolnički kapaciteti se ubrzano pune, a broj teških kovid pacijenata rapidno raste, ali u Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je teško procijeniti kada možemo očekivati “pik” epidemije.

Direktor Instituta Branislav Zeljković nije želio da komentariše predviđanja da bi najveći rast broja kovid pacijenata sa najtežom kliničkom slikom mogao uslijediti krajem ove i početkom iduće sedmice, jer je, navodi, to teško predvidjeti, navodi Srpskainfo.

– Statistički gledano, očekuje se da nakon porasta broja novozaraženih, raste i broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom, ali to je samo statistika. Teško je procijeniti kada će neko razviti tešku kliničku sliku. Ono što pouzdano znamo jeste da su kapaciteti zdravstvenih ustanova ograničeni i da su u UKC RS popunjini svi kovid kapaciteti, osim na petom i šestom spratu, a pacijenti i dalje pristižu – rekao je Zeljković i dodao da nas je u takvu situaciju dovela “neodgovornost i nepoštovanje epidemioloških mjera”.

Epidemiologinja Jelena Đaković Dević je poručila da je u ovakvoj situaciji, uz odgovornost potrebno i strpljenje.

– Epidemiološka situacija je loša i ona se ne može proimijeniti preko noći. Čak i kada dođe do opadanja broja novozaraženih, biće potebno još najmanje dvije do tri nedjelje da se to poboljšanje odrazi i na situaciju u bolnicama, odnosno da broj pacijenata sa težom kliničkom slikom počne da opada – rekla je dr Đaković Dević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime