Za OHR do sada izdvojeno više od 300 miliona KM

0

BANJALUKA – Kancelarija visokog predstavnika u BiH /OHR/ za dvije i po decenije postojanja na plate svojih šefova i ostalog osoblja, te na tekuće troškove, potrošila je više od 300 miliona KM, piše “Glas Srpske”.

Prema zvaničnim podacima sa sajta OHR-a, ovogodišnji budžet te institucije je 5.327.627 evra ili oko 10.400.000 KM, što okvirno pokazuje da je za 25 godina potrošeno 260 miliona KM.

Međutim, ako se zna da je ranijih godina budžet OHR-a bio i višestruko veći od ovogodišnjeg, jasno je da su zemlje donatori, koje svojim sredstvima finansiraju rad Kancelarije, za te namjene izdvojile više od 300 miliona KM.

Delegat SNSD-a u Klubu Srba Doma naroda BiH Dušanka Majkić kaže da ne bi bio problem što je potrošen toliki novac da je OHR mandat koji mu je povjeren iskoristio na pravi način i napravio vidljive rezultate.

Majkićeva je navela da Savjet za sprovođenje mira /PIK/ treba pitati da li su zadovoljni rezultatima onoga za šta su njihove zemlje izdvojile toliki novac.

“Vjerujem da će vam iz OHR-a odgovoriti da mir nije nipošto skup i s tim se slažem, ali ako je mandat visokih predstavnika da doprinose izgradnji mira, smatram da bi mnogo veći doprinos tom cilju dali da su pomogli i ohrabrili neke strane investitore da dođu u BiH”, istakla je Majkićeva.

Politikolog Ljubinko Jović kaže da je 25 godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma više nego jasno da su sredstva potrošena na rad OHR-a mogla da se iskoriste na drugi način, koji bi dao opipljivije rezultate i nešto od čega bi građani imali koristi.

Prema zvaničnim podacima, OHR u BiH finansira se na način da EU izdvaja 54 odsto, SAD 22, Japan 10, Kanada tri, Organizacija islamske konferencije 2,5, Rusija 1,2 i ostali 6,9 odsto.

“To znači da je EU za rad OHR-a do sada izdvojila oko 160 miliona KM, SAD oko 65, a Japan 30 miliona KM”, navedeno je u tekstu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime